torsdag 18. januar 2018

"Kvinnen i vinduet" av A.J. Finn

Kvinnen i vinduet
A.J. Finn
Krim
464 sider
Oversatt fra engelsk av Stian Omland, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2018

A.J. Finn er født i New York i 1979. Han har skrevet for diverse publikasjoner, inkludert Los Angeles Times, Washington Post og The Times Literary Supplement (UK). Finns debutroman, "Kvinnen i vinduet", er solgt til 35 forlag over hele verden og er under utvikling som storfilm fra Fox. Finn er fra New York, men bodde i England i ti år, før han vendte tilbake til New York City.

Anna Fox har ikke forlatt det gamle huset sitt i New York på ti måneder. Hun er redd for å gå ut fordi agorafobien har tatt fullstendig kontroll over livet hennes. I tillegg har hun et problematisk forhold til både alkohol og piller.

Hun har bare to forbindelser med omverdenen - via Mac-en og det hun kan se ut av husets mange vinduer.

Hun fyller tiden sin med gå fra rom til rom i huset, se på gamle filmer, spille sjakk på datamaskinen, være online-terapeut for andre mennesker med lignende problemer som de hun har, og ikke minst å spionere på naboene. Hittil har ingen av dem tatt henne på fersken.

Da familien Russel flytter inn i et av de nærliggende husene i samme gate, lar Anna seg umiddelbart fascinere av dem. De synes nemlig å være prototypen på den perfekte kjernefamilie på tre. Dessuten ser de ut til å leve et liv likt det hun selv hadde en gang.

Én natt hører Anna et forferdelig skrik og skynder seg til vinduet. Der blir hun vitne til noe som hun aldri burde ha sett. Nå må Anna finne ut hva som egentlig har skjedd, men vil noen tro på henne, og kan hun stole på sin egen hukommelse?

"Kvinnen i vinduet" er en solid og velskrevet thriller.

Historien skildres fra Annas perspektiv og den strekker seg over drøye tre uker.

Hver del av romanen utgjør et døgn, fra 24. oktober til 15. november. Kapitlene i disse delene er forholdsvis korte, noe som sammen med den forrykende handlingen gjør boken rask å lese. Til tross for dette, føles tempoet mer moderat etter hvert som man virkelig kommer inn under huden på Anna. Jeg vil ikke røpe for mye, og vil derfor ikke fortelle deg om hun er gal, eller om det som skjer er reelt, og ikke bare imaginære trusler. Begynnelsen føles dog en smule langtekkelig, men det er nå en gang slik forfatteren har konstruert sin historie, fra dag til dag.

Finn gir derimot de ledetrådene som trengs for å holde oss lesere i ånde, og han vet virkelig hvordan man bygger opp spenningen.

For den bygger han nemlig gradvis opp, samtidig med at han drar leserne inn i Annas sinn og hennes daglige liv. Tempoet er som insinuert ovenfor ikke direkte halsbrekkende. Ingenting i boken føles forhastet eller ment for å sjokkere på overdrivende vis. Likevel er historien særdeles engasjerende, for ikke å snakke om vanedannende.

Underveis hadde jeg bange anelser om ugler i mosen, og da ting omsider kom frem i lyset, ble jeg av den grunn ikke så veldig sjokkert. Imidlertid likte jeg svært godt det subtile forløpet forfatteren tok for å få meg dit. 

"Kvinnen i vinduet" er i hvert fall et meget godt bevis på at en psykologisk thriller ikke trenger å være full av uventede vendinger for å holde deg limt til setekanten.

Så, hvis du kunne tenke deg å lese en spennende bok med en upålitelig forteller og subtile vendinger, bør "Kvinnen i vinduet" i høyeste grad være et meget godt valg.

Jeg er ikke overrasket over at boken allerede er under utvikling for film. Den kommer jeg garantert til å få med meg! Jeg kommer helt sikkert også til å lese A.J. Finns neste bok.

1 kommentar:

  1. Hørtes veldig ut som en The Girl on the Train av Hawkins variant, og den boka likte jeg svært godt. Takk for tips!

    SvarSlett