fredag 26. januar 2018

"Damekoret" av Jennifer Ryan

Damekoret
Jennifer Ryan
Roman
400 sider
Oversatt fra engelsk av Lene Stokseth, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2018

Jennifer Ryan ble født i Kent i England og bor nå i Washington D.C., med mann og to barn. Før hun ble forfatter, arbeidet hun som forlagsredaktør i London og Washington. "Damekoret" er inspirert av hennes egen familiehistorie.

En inspirerende og hjertevarm fortelling om sangglede, vennskap og pågangsmot.

Handlingen finner sted i den lille landsbyen Chilbury i Kent, i England, og utspiller seg i tidsrommet  24. mars til 6. september 1940.

"Damekoret" begynner med at presten har besluttet at Chilbury-koret skal legges ned, siden alle mannsstemmene har dratt ut i krigen, og at man ikke kan ha et kor uten menn.

Men byens kvinner nekter å akseptere dette. Siden det er krig, trenger nemlig Chilbury et kor mer enn noen gang. De må kunne komme sammen og synge, skape vidunderlig musikk og hjelpe hverandre gjennom den fryktelige tiden de står midt oppe i.

Kvinnene tar dermed saken i egne hender og starter et damekor for sorg og glede i krisetider.

Den livlige musikkprofessoren Primrose (Prim) Trent, som nylig har flyttet fra London til Chilbury for å undervise ved universitetet i Litchfield, tar på seg oppgaven med å lede det nye damekoret. Hun mener bestemt at de er et komplett kor, selv om de mangler dypere stemmer som bass og tenor.

Kvinnene og jentene i Chilbury er svært forskjellige, men forenes gjennom koret i en tid der konvensjoner settes til side og kvinnene får nye muligheter til å ta for seg av livet.

"Damekoret" er en velskrevet roman som adresserer de ulike utfordringer kvinner står overfor i krigstid. For med glød og positivisme tok kvinnene over mange av funksjonene i det britiske samfunnet, noe som før krigen var helt utenkelig.

Ved hjelp av fire/fem karakterers dagboksoppføringer, brev og sporadiske merknader, kaster forfatteren lys over flere av Chilbury-innbyggernes liv. Det hele gjøres sømløst og føles faktisk ikke ut som brev og dagbøker, men snarere en historie som fortelles fra forskjellige synsvinkler.

Vi blir bl.a. kjent med Mrs. Tilling. Hun er enke, sykepleier og en lederskikkelse i landsbyen; Edwina Paltry er jordmoren som vikler seg inn i en skitten utpressingshistorie; og Kitty Winthrop, den elskelige, tretten år gamle lillesøsteren til byens skjønnhet, Venetia, som nylig har falt for en mystisk kunstner.

Persongalleriet er stort, og det tar en liten stund før man får ordentlig tak i dem alle. Men karakterene er interessante, og de føles som virkelige mennesker det er lett å kjenne seg igjen i.

Boken har dessuten en meget autentisk tidskoloritt. Dette var en epoke der rasjonering, mørklegging, ekteskap som ble påskyndet, og møte med evakuerte personer nærmest var dagligdags. Forfatteren skriver også om jødiske flyktninger, soldater, flyalarmer, ulike former for svartebørshandel, tilfluktsrom og den konstante frykten som preget befolkningen.

For øvrig lot jeg meg positivt overraske av de ulike tema forfatteren berører, som politikk, krig, barnemishandling, abort, enslige mødre og kvinners rettigheter.

"Damekoret" er en sjarmerende og følelsesladet roman om båndene som binder de mange kvinnene i koret sammen og deres vennskap.

Dette er en oppløftende og lettlest roman jeg trygt kan anbefale.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar