torsdag 16. august 2018

"En trofast hustru" av Jane Gardam

En trofast hustru
Jane Gardam
Roman
272 sider
Oversatt fra engelsk av Ragnhild Eikli
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Jane Gardam er født i 1928 i Yorkshire i England. Hun har vunnet en rekke litterære priser og er den eneste forfatteren som har vunnet Whitbread/Costa-prisen to ganger. Hun debuterte som forfatter da hun var 47 år og har siden skrevet en rekke novellesamlinger, barnebøker og romaner. For bestselgeren "En ulastelig mann" ble hun nominert til Orange Prize for Fiction i 2005. Denne kritikerroste serien utgis nå for første gang på norsk.

"En trofast hustru", den andre boken i Jane Gardams kritikerroste serie om barn av det britiske imperiet, er en følsom og skarp beretning om ekteskapets og kjærlighetens vilkår - om å leve sammen uten å kjenne hverandre, og om lengselen etter å bli elsket og å få sjansen til å elske tilbake.

For ikke så lenge siden leste jeg "En ulastelig mann", en roman som fanget meg fra første side. Den handlet om advokaten Edward (Filth) Feathers, hans barndom, voksne liv og alderdom. Etter andre verdenskrig giftet han seg i

Hongkong med Betty Macintosh som et fornuftsekteskap, mens Betty forelsket seg i en annen advokat i Hongkong, Terry Veneering. Selvfølgelig kom ikke noen skilsmisse på tale. Da Feathers ble pensjonert bosatte de seg i England, langt ute på landet i Dorset, og skjebnen ville ha det til, at Veneering bosatte seg i nabohuset.

"En trofast hustru" forteller Elisabeth (Betty) Feathers' historie. Som Filth er Betty født i Asia, og således et barn av det britiske imperiet, men i stedet for å bli sendt til fosterhjem og kostskole i England, blir hun hos foreldrene i Tianjin, selv om de blir tatt til fange og plassert i en japansk interneringsleir. Etter å ha jobbet som kodeknekker på Bletchley Park under krigen, reiser hun tilbake til Hongkong hvor hun møter Feathers. Hans intense behov for fellesskap fremkaller en dyptfølt sympati i henne, og de inngår raskt et ekteskap som bygger mer på fornuft enn følelser. Betty er en lidenskapelig og intelligent kvinne med store ønsker for fremtiden, og hun oppdager ganske raskt at livet med den forknytte Edward ikke kan gi henne alt hun trenger. Den ene hensynsløse handlingen i hennes ellers så nøye kontrollerte liv, er en flørt med advokat Terry Veneering, Feathers rake motsetning og erkefiende. Selv om affæren med han er kort, mister forholdet mellom dem aldri gnisten, og Betty kan ikke la være å tenke på om livet ville ha vært annerledes om hun hadde tatt andre beslutninger.

Jeg har lest noen bøker siden jeg leste "En ulastelig mann", men det skulle bare noen få sider til, før jeg var inne i dette universet igjen - og jeg likte det.

Det som gjør "En trofast hustru" god, er hvorledes Gardam dveler ved kompleksiteten som lurer bak karakterenes komforme fasade. Bak Feathers selvsikre fremferd skjuler det seg en frykt for å bli etterlatt, noe som stammer fra hans svært så kompliserte og voldelige barndom. Overfladisk sett, og kanskje selv for Filth, er Betty en dyktig, konservativ kvinne, en pilar i kirken og hageklubben, men som lesere får vi et glimt av den kloke og hengivne jenta hun en gang var, og den varme, kjærlige kvinnen hun fortsatt kan være. Mangelen på lidenskap i ekteskapet med Filth, kompenseres med sporadiske besøk til Veneering og hans sønn Harry som Betty snarlig utvikler en rekke innviklede følelser for, seksuelle- og morsfølelser. Hun står ved de ekteskapsløftene hun ga til Filth, selv om han ikke kan gi henne barna hun så gjerne vil ha. Men det har en kostnad.

Gardam skriver fengslende og full av innsikt. Hennes måte å formulere seg på er både presis og levende. Med omhyggelig utvalgte ord, og en subtil form for britisk humor, skaper hun intrikate inntrykk, ikke bare om et forgangen imperium, men også om nåtidens England som oppleves gjennom et eldre ektepars noe forvirrede øyne. Som leser blir man fullstendig transportert. Man kan nærmest høre kakofonien i Hongkongs havn, kjenne lukten av de støvete, loslitte rommene i leiligheten i Temple i London, og føle den rike jorden som smuldrer under Bettys fingre når hun planter en tulipanløk i sin typiske engelske hage.

Du kan lese "En trofast hustru" uten å ha lest "En ulastelig mann", men jeg vil ikke anbefale det. Feathers-parets historie er nemlig så interessant og spennende. Samtidig gir den et sjokkerende portrett av barna av det britiske imperiet, der mange ble sendt hjem med tvang til England for å bli utdannet, mens foreldrene ble værende igjen i koloniene. Til tross for deres noe tidvise sterke historier, er bøkene også ganske morsomme og varme. Egentlig er det ganske så fascinerende å bli fortalt historien om det femti år lange ekteskapet fra begge sider. Visse ting fortelles i begge bøkene, men de får en helt ny mening fra et annet perspektiv.

Etter å ha lest "En ulastelig mann", var jeg spent på om Gardam hadde beholdt stilen. Det har hun så definitivt, for "En trofast hustru" er minst like god som forgjengeren. Nå ser jeg frem til den tredje boken i serien, "Venner til sist", som visstnok forteller Terry Veenerings historie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar