tirsdag 21. august 2018

"Venner til sist" av Jane Gardam

Venner til sist
Jane Gardam
Roman
224 sider
Oversatt fra engelsk av Ragnhild Eikli, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2018

Jane Gardam er født i 1928 i Yorkshire i England. Hun har vunnet en rekke litterære priser og er den eneste forfatteren som har vunnet Whitbread/Costa-prisen to ganger. Hun debuterte som forfatter da hun var 47 år, og har siden skrevet en rekke novellesamlinger, barnebøker og romaner. For bestselgeren "En ulastelig mann" ble hun nominert til Orange Prize for Fiction i 2005.

"Venner til sist" er det tredje og avsluttende bindet i Jane Gardams kritikerroste serie som tar oss fra det britiske imperiets storhetstid fram til i dag. De to første bindene forteller historien om Edward Feathers - den anerkjente advokaten som regjerte rettsalene i Hongkong, og hans smarte, men misforståtte kone Betty.

Romanen er en drivende beretning om å leve slik at vi er sanne mot oss selv. Med vidd og varme skriver Gardam om de skuffelser og forsoninger som livet byr på, om alderdommens erkjennelser, og om å finne vennskap til slutt.

I "Venner til sist" blir vi bedre kjent med den kløktige og sjarmerende Terry Veneering.

Romanen begynner i nåtid, men selve historien tar til under andre verdenskrig.

Terry er forskjellig fra Edward og Betty, som begge kom fra familier med penger. Han er sønn av en nordengelsk kvinne som lever av å selge kull og en russisk sirkusartist. Terry ble født og vokste opp i fattigslige kår, og det var slett ingen selvfølge at han skulle ta en utdanning. Men skjebnen ville det annerledes.

På skolen er han både dyktig og kvikk, mer lik de voksne som prøver å forme ham enn andre barn. I lys av krigshandlingene i England, ønsker skolens styre å ta elevene med til Canada. Terry er på dette tidspunktet 14 år gammel. Myndighetene har nærmere bestemt stilt et storslagent nybygget cruiseskip til disposisjon. Men når han kommer på skipet, får han kalde føtter og forlater det igjen før det seiler avgårde - en avgjørelse han aldri kommer til å angre på.

Skipet går nemlig ned og Terry antas å være død. Dette gjør ham fri til å velge sin egen identitet. Mot alle odds blir Terry en vellykket advokat. Han bosetter seg i Hongkong.

Der møter han sitt livs erkefiende, Sir Edward Feathers, bedre kjent som Gamle Filth. De to mennene hater hverandre, også før de blir forelsket i den samme kvinnen.

Skjebnens ironi vil ha det til at de på sine eldre dager ender opp som naboer i Dorset, i Sør-England, hvor livets skuffelser og alderdommens erfaring fører dem sammen i noe som nesten ligner på et vennskap.

"Venner til sist" er en helstøpt, velskrevet og rørende avslutning på Jane Gardams trilogi om barna av det britiske imperiet.

Og som i de to foregående bøkene leverer Jane Gardam også denne gangen eminent og førsteklasses underholdning.

Gardam skriver om den britiske overklassen med både humor og alvor, men først og fremst om livet og de mange små detaljene som gjør oss til den personen vi er og som forklarer måten vi handler og samhandler med andre mennesker på.

Historien holder et meget høyt nivå, er godt konstruert og bærer forfatterens karakteristiske og elegante språkbeherskelse, elegant oversatt til norsk. Alt i alt gir den en utfordrende og givende leseopplevelse. Her er det snakk om intelligent fiksjon som fokuserer på nyanserte persontegninger og sterke miljøbeskrivelser.

"Venner til sist" er ikke en enkel roman. Men på den annen side er det en leseopplevelse utover det vanlige, det er en bok som setter spor i bevisstheten, og jeg måtte ta flere av bokens passasjer i små biter, fordi det var mye stoff å fordøye og tenke nærmere på. Jeg mener så absolutt at man av og til burde gi seg tid til den slags romaner, for de er litterære og eksistensielle berikelser.

For øvrig synes jeg det er trist at "Venner til sist" er den siste boken i trilogien. Jeg skulle så gjerne ha lest mer om disse flotte karakterene.

"Venner til sist" er en kompleks og flott roman, men også overraskende morsom og spennende, man ikke kan unngå å bli påvirket av.

Det har vært en fornøyelse å lese de tre romanene til Jane Gardam.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar