torsdag 30. august 2018

"Verdens verste fotballag" av Marius Horn Molaug

Verdens verste fotballag
Marius Horn Molaug
Illustrert av Kristoffer Kjølberg
Barnebok, 9-13 år
112 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2018

Marius Horn Molaug (født 1976) er tegneserieskaper, forfatter og redaktør. Molaug har studert på Westerdals, og under studietiden ble han med i tegneserie- og kunstkollektivet Dongery. Han har siden bidratt i alle kollektivets felles fanzine-utgivelser. Da han var ferdig utdannet, begynte Molaug å jobbe som tekstforfatter, bl.a. for NRKs "Hallo i uken". I 2003 begynte han i Egmont-redaksjonen, og siden 2009 har han vært redaktør for Donald Duck & Co. I 2014 kom Molaugs første barnebok, "Verdens verste rektor". Boken er illustrert av Kristoffer Kjølberg og har nå fått fem oppfølgere.

Kristoffer Kjølberg er født i 1980. Han er en prisvinnende illustratør, designer og animatør, og er tilknyttet det kreative fellesskapet Dongery.

"Verdens verste fotballag" er en ny, ellevill bok i den populære verdens verste-serien med alltid optimistiske Kent og Ruben i hovedrollene.

Den årlige skoleturneringen i fotball står for døren.

På lørdag er det skolekamp som ikke handler om liv eller død... Den er mye viktigere!

Rektoren på skolen til Ruben, for øvrig kjent som verdens verste rektor, prater uten stans om DEN STORE KAMPEN mot naboskolen Gjøkeberg.

Det handler om skolens ære.

Verken Ruben, eller bestevennen Kent, er spesielt gode i fotball. Ruben vet knapt hvordan man sparker en ball. Kent pleier å si at selv en blind ku ville vunnet over Ruben i fotball. Han har et poeng. Det hadde vært mye bedre om ballen ikke var rund. Hadde den vært rumpeformet ville Ruben vært toppskårer og en superberømt fotballspiller. Han er nemlig verdens beste til å sparke lillesøsteren i rumpa. Da treffer han perfekt hver dag.

Forrige gang skolen var best i bygda, var rektoren selv elev der. Det er lenge siden.

Ruben og Kent vet at det hele egentlig handler om rektorens personlige forhold til rektoren på naboskolen. Det viktigste i livet til rektor, ved siden av svømming og å plage elever, er å aldri la en rektor fra en annen skole vinne eller føle seg bedre i noe som helst. Aldri!

Rektor mener at tiden er inne for å vinne pokalen igjen. Men da må elevene ofre alt. Litervis med blod, svette og tårer! Kampen er på lørdag. De har en helvetesuke med trening foran seg.

Ruben og Kent må legge en lur "få rektor av banen"-strategi...

"Verdens verste fotballag" er den sjette boken i verdens verste-serien.

Boken fortsetter i samme morsomme stil som de fem første i serien.

Som sedvanlig er Ruben hovedperson og forteller. Selv om han forsøker å unngå det, har han og bestevennen Kent en tendens til å alltid havne opp i problemer og uheldige situasjoner.

"Verdens verste fotballag" er bare 112 sider lang, og derfor har jeg ikke avslørt så mange av Rubens sprelske påfunn i denne anmeldelsen, men stol på meg når jeg sier at du har lyst til å finne det ut.

Men dette er ikke bare en morsom og søt historie, det er også en historie som barna lett kan forholde seg til.

Boken er for øvrig lettlest og de mange illustrasjonene er med på å fremheve de komiske elementene i historien. Den egner seg utmerket for høytlesning, eller som en les-selv barnebok.

Jeg synes at forfatter Horn Molaug og illustratør Kjølberg har gjenskapt et realistisk gutteunivers, som ikke bare inneholder mange artige illustrasjoner, men også noen fantastiske barnespråklige dialoger. Og på en autentisk måte beskrives et overstadig tempo av uheldige hendelser, noe som lett fremkaller høy latter og humørfylte reaksjoner.

"Verdens verste fotballag" er en særdeles forfriskende og sjarmerende barnebok, og en bok som i høy grad oppfyller tittelen på forsiden av boken.

Boken vil appellere til barn i alderen 9-13 år, spesielt gutter.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar