lørdag 24. november 2018

"Mysteriet på Asthall" av Jessica Fellowes

Mysteriet på Asthall
Jessica Fellowes
Roman
432 sider
Oversatt av Halvor Kristiansen, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2018

Jessica Fellowes er journalist og forfatter, mest kjent for flere bestselgende bøker om livet på Downtown Abbey på begynnelsen av 1900-tallet. Hun er ekspert på denne historiske perioden og en erfaren foredragsholder. "Mysteriet på Asthall" er hennes første roman. Fellowes bor i Oxfordshire.

Mitford-mordene er basert på virkelige uløste forbrytelser og på livene til de glamorøse Mitford-søstrene. Det er planlagt seks bøker i serien, og "Mysteriet på Asthall" er den første.

1920:
Romanen begynner med at Florence Nightingale Shore, ikledd sin nye pelskåpe, ankommer Victoria Station i London. Hun er på vei til St. Leonards-on-Sea for å besøke sin nære venninne Rosa Peal. Som sin gudmor og navnesøster, den mer berømte Florence Nightingale, er hun også sykepleier. Men Florence når aldri St. Leonards, for dette er nemlig siste

gang noen ser henne i live. Hun blir brutalt overfalt ombord på toget. Noen dager senere dør hun på sykehuset, og tilbake står politiet med en drapssak uten noen åpenbart mistenkte.

Samtidig drømmer den nitten år gamle Lousia Cannon om å slippe unna fattigdommen i London, og ikke minst sin brutale og undertrykkende onkel, Stephen. Tilfeldigvis befinner hun seg på det samme toget som Florence.

Louisa får seg arbeid hos den aristokratiske familien Mitford på Asthall Manor, i Oxfordshire. Som kombinert barnepike og selskapsdame for de seks Mitford-søstrene får hun tilgang til en helt ny og fortryllende verden. Spesielt knytter hun seg til familiens eldste datter, den seksten år gamle Nancy, som er like vakker som hun er eventyrlysten.

Guy Sullivan, som kjemper for en forfremmelse i jernbanepolitiet, har satt seg fore å oppklare mordet på Florence Shore. Han får hjelp av den unge Louisa, som mener at hun har sett noe på toget som kan være av betydning. Saken vekker oppsikt, og snart vikles både Louisa og Nancy inn i en mordgåte som er like spennende som den er livsfarlig.

Og snart synes det klart, at det er mange i omgivelsene deres som har noe å skjule...

Betraktet som en sjarmerende, gammeldags og atmosfærisk krim er "Mysteriet på Asthall" en svært lesverdig roman.

Den er velskrevet, har et flytende språk, og tidvis er det som at sidene nærmest vender seg selv.

"Mysteriet på Asthall" er en bok som på en og samme tid tilbyr spenningsmomentet fra en kriminalroman og den mer nostalgiske atmosfæren man gjenkjenner fra diverse slektsromaner, og det synes jeg er en meget god kombinasjon.

En av hovedkarakterene er Guy Sullivan, betjent ved jernbanepolitiet. I et forsøk på å stige i gradene, samt riste av seg både skuffelse og skam over ikke, som sine brødre, å ha kjempet under første verdenskrig (Guy var blitt nektet å delta i krigen fordi han var ekstremt nærsynt), gjør han det til sitt personlige prosjekt å oppklare mordet på den pensjonerte sykepleieren Florence Shore.

Vi møter også Louisa Cannon. Hun forsøker å komme seg bort fra sin tyranniske onkel og får seg arbeid hos familien Mitford. Louisa er en svært sympatisk karakter, som man ikke kan unngå å like.

Det er med andre ord to karakterer som, i motsetning til familien Mitford på Asthall Manor, ikke kommer fra gode kår, men som kjemper for å komme seg opp og frem i verden.

Vi blir også godt kjent med den seksten år gamle Nancy, den eldste av døtrene i familien Mitford. Hun er en festlig karakter som er både åpen og nysgjerrig.

Generelt fremstår menneskene i boken som troverdige, ja selv de mer perifere karakterene er godt beskrevet.

Selv om Mitford-søstrene og foreldrene deres er en virkelig familie, skriver forfatteren i etterordet at alle scenene med dem i boken er hennes egne påfunn. Andre medlemmer av familien og tjenerne deres har også rot i virkeligheten, men for å drive historien fremover har Jessica Fellowes måttet endre noen datoer. Først og fremst er dette en roman. Men ved å blande fakta og fiksjon håper hun imidlertid at vi kan få en bedre forståelse av historiske personer, i tillegg til å minnes og hedre dem.

Mordet på Florence Nightingale Shore er også en ugjerning fra virkeligheten, men man har aldri fått klarhet i hvem som drepte henne og hvorfor. Denne boken forteller en fiktiv historie om hva som skjedde.

Historien er fengende, og føles ikke utroverdig på noen som helst måte. Tvert i mot lever man seg inn i det engelske overklasseuniverset som beskrives så levende at man nærmest selv er tilstedeværende.

Det er en bok med flere spenningskurver og vendepunkt. Dels er det interessant å følge etterforskningen av mordet på Florence Shore, dels er det interessant å bevitne de personlige problemstillingene karakterene må hanskes med.

Selve handlingsforløpet er enkelt å følge, og det byr på flere overraskelser som antakelig vil få leseren til å klø seg i hodet. Boken er som nevnt basert på en uløst drapssak fra virkeligheten, og den blander på smidig vis fakta med fiksjon. Jeg kan ikke garantere en absolutt historisk nøyaktighet, men jeg kan derimot garantere en flott leseopplevelse.

For "Mysteriet på Asthall" er en tvers igjennom stemningsfull og handlingsmettet roman, som jeg med den største fornøyelse vil anbefale.

Boken vil nok appellere mest til lesere som ønsker seg en underholdende, spennende og samtidig lett tilgjengelig leseopplevelse.

Heldigvis er denne romanen den første i en serie. Dermed har man mye å glede seg til. Jeg ser i hvert fall frem til å høre mer fra familien Mitford og de andre karakterene til Jessica Fellowes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar