torsdag 8. november 2018

"Solan og Ludvig - Farlig ferd" av Haakon W. Isachsen

Kjell Aukrusts Flåklypa: Solan og Ludvig - Farlig ferd
Haakon W. Isachsen
Illustrasjoner av Thierry Capezzone
Barnebok
32 sider
Egmont Kids Media
2018

Nye sprell fra Flåklypa!

Basert på Kjell Aukrusts figurer og tegninger.

Billedboken "Farlig ferd" er en nyskrevet og nytegnet bok for mindre barn, basert på Kjell Aukrusts eget univers. Historien er frittstående og utviklet med samtykke fra og i tett samarbeid med Aukrust-senteret og -stiftelsen. Denne søte, illustrerte billedboken er varm, god og spennende for barna, og vil vekke nostalgi hos foreldrene.

En morgen har Solan kravlet opp på kjøkkenbenken for å finne pakken med sukkerbiter, som Reodor har gjemt i overskapet. Når Ludvig, morgentrøtt og søvntung, kommer tuslende inn på kjøkkenet, blir han mildt sagt forskrekket da han ser kameraten balansere øverst oppe på kaffekvernen. Mer skal det ikke til før Solan mister

konsentrasjonen, for ikke å snakke om balansen. Med seg i fallet tar han kaffekolben. Møtet med gulvet gjør den sønderknust og pulverisert.

Det er bare en ting å gjøre, de to vennene må ta bussen inn til byen for å kjøpe ny kaffekolbe. Det er forskrekkelig langt til byen, synes Ludvig. Kan de ikke heller bestille ny kaffekolbe på internett? "Og vente et par uker på levering?" fnyser Solan. "Tror du Reodor bruker så lang tid i fjøset, før han kommer inn og oppdager skaden?"

Med bange anelser følger Ludvig med Solan inn til byen. Kan nå dette være trygt?

I byen er det ikke måte på hvor mange folk som haster til og fra. Biler og busser og trikker suser forbi, og dyrelivet begrenser seg til en forspist due som tråkler seg mellom travle menneskekropper på jakt etter mistede pølsebrød og andre godsaker.

Butikkene er fulle av travle, uoppmerksomme mennesker som travelt er opptatt med sitt og skumle innretninger, men i en jernvarebutikk finner de en ny kaffekolbe.

Veien hjem er lang, men da de kommer til bussholdeplassen, ser de bussen kjøre sin vei. Det begynner å bli mørkt, og det er en time igjen til neste buss. Ludvig vil bare komme seg ut av byen fortest mulig. Han foreslår at de kan gå gjennom skogen, men Solan er skeptisk.

Solan synes nemlig at hjemveien gjennom den vintermørke skogen ikke er noe for en urban, liten skjære. Hvem vet hva slags skumle udyr som skjuler seg bak trær og snøfonner? Her støter de på sultne markmus og rever med skarpe tenner, som nok har lyst på en liten munnfull.

Boken er skrevet i en morsom og underfundig tone, og er illustrert fint med tegninger av Thierry Capezzone.

Historien skildrer på humoristisk vis de gleder og utfordringer som naturlig følger med på en bytur. Teksten suppleres med tegninger som med innlevelse understøtter teksten.

Det er jordnært, enkelt og effektivt fortalt, og de humoristiske beskrivelsene gjør boken til en herlig leseopplevelse.

"Farlig ferd" tilbyr spennende og morsom underholdning for små og store.

Dette er hyggelig og velskrevet barnelitteratur. Og etter endt lesing kan man heldigvis glede seg over at det er flere bøker om Solan og Ludvig.

Boken er fremragende til høytlesing og passer godt til barn i alderen 3-6 år.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar