torsdag 8. november 2018

"Solan og Ludvig - Høyt og lavt" av Haakon W. Isachsen

Kjell Aukrusts Flåklypa: Solan og Ludvig - Høyt og lavt
Haakon W. Isachsen
Illustrasjoner av Thierry Capezzone
Barnebok
48 sider
Egmont Kids Media
2018

Nye sprell fra Flåklypa!

Basert på Kjell Aukrusts figurer og tegninger.

Billedboken "Høyt og lavt" er en nyskrevet og nytegnet bok for mindre barn, basert på Kjell Aukrusts eget univers. Historien er frittstående og utviklet med samtykke fra og i tett samarbeid med Aukrust-senteret og -stiftelsen. Denne søte, illustrerte billedboken er varm, god og spennende for barna, og vil vekke nostalgi hos foreldrene.

Våren skinner over Reodors gård i Flåklypa. Snøen har smeltet, og havnehagen ligger grønn og innbydende og venter på kuene. Det er Solan og Ludvigs oppgave å slippe dem ut av fjøset og ut på vårbeite. Reodor er opptatt med å mekke sammen en diger varmluftsballong av gamle sekker og presenninger og en stor høykurv som har

stått på låven siden besteforeldrenes tid.

Kuene rusler villig avgårde. De husker fra i fjor sommer at beitet i havnehagen er fullt av deilig, friskt gress. Men kalvene vet ingenting om det. De soser rundt og prøver å forstå denne store, nye verdenen. En liten friskus tar kraftsats, og før hun skjønner bæret, havner hun over gjerdet.

I en lysning litt inne i skogen finner Solan og Ludvig den bortløpne kalven. Hun står og snuser på noen nyutsprugne blomster, og kan ikke helt tro hvor stor verden er utenfor fjøset.

Men en ulykke kommer sjelden alene, for plutselig kommer en hund løpende. Den bjeffer iltert og skal tøffe seg. Kalven blir naturlig nok redd og kaster seg rundt for å komme unna. Ludvig klamrer seg som best han kan, mens Solan har tauenden festet til hånden og blir dratt med.

Redd og ukjent med den store verden løper kalven det den kan, med Solan på slep og Ludvig på ryggen.

Men Solan klarer ikke å holde seg fast i tauet lenge.

For kalven og Ludvigs del, blir det en vill og farefull ferd. Kommer de til å finne veien hjem?

I "Høyt og lavt" står Solan og Ludvig overfor mange utfordringer når de blir satt til å slippe kuene på Reodors gård ut på vårbeite.

Historien er søt, og humoren vil utvilsomt fange mange barn og voksne.

Boken henvender seg primært mot barn i alderen 3-6 år som en høytlesningsbok supplert med flotte illustrasjoner. Språket er lekende, tilpasset barn og perfekt til både opplesing og selvlesing for de litt større barna.

Kjenner du Solan og Ludvig, vil du elske dette gjensynet med de to skjønne karakterene. Er du ny i serien derimot, så kom å bli med innenfor et univers som i høy grad underholder, og som garantert vil vekke barnas leselyst. Dette er nemlig barnelitteratur på sitt aller beste!

Så har du småfolk i nærheten, vil denne boken med sikkerhet vekke jubel og gi mange morsomme øyeblikk. Kjenner du Solan og Ludvig fra før av, er dette et herlig gjensyn. Og er du ny i Aukrusts univers, så blir dette et bekjentskap som bare må utvides.

Jeg er ikke i tvil om at mange barn vil elske denne boken.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar