søndag 25. november 2018

Juleroser 2018

Juleroser 2018
redaktør Herborg Kråkevik
Julehefte
88 sider
Samlaget og Egmont
2018

"Juleroser" med Herborg Kråkevik som redaktør har etablert seg som et av de mest populære, norske juleheftene. I sitt fjerde år er heftet ute i et rekordstort opplag på 100 000. Utgivelsen er et samarbeid mellom Samlaget og Egmont.

"Juleroser" er et litterært julehefte, bygd opp som en samtale mellom litteratur og billedkunst, med bidrag fra noen av de fremste forfatterne og kunstnerne i vår tid. Kråkevik vil gi leserne store kunstopplevelser til jul.

Barnet er en rød tråd i årets "Juleroser": Barnet som julesymbol og barnet som barn. Mange av tekstene i årets hefte handler om det å være barnet til noen, å få barn eller å lengte etter barn, om å miste et barn og det å være et annerledes barn. Men også det store underet et barn er, og det underfulle omkring barnet med stor B som julenatten kom til jorden.

Årets julehefte har bidrag fra Vigdis Hjorth, Linda Eide, Håvard Vikhagen, Frode Grytten, Thorvald Steen og mange andre.

Heftet inneholder også tre løse kunstuttrykk av Per Kirkeby, Kathrin Berge og Edvard Munch.

"Juleroser var navnet på et litterært julehefte som ble gitt ut mellom 1881 og 1944. Heftet ble relansert i 2015. For Kråkevik er "Juleroser" noe som har vært med henne hele livet:

- "Juleroser" låg alltid framme i jula då eg var barn. Eg opna dei med andakt, for dei var så skjøre og vakre, dei måtte takast varsamt i. Dei såg gamle ut, men historiene eg las, verka nye og relevante, sjølv om dei var skrivne i ei anna tid enn mi. No er dei her igjen, rosene. Eg håper, kjære lesar, at "Juleroser" kan gi deg jul i hjarta, slik dei gjorde for meg, og at vi har klart å lage noko som er så vakkert at dei ikkje blir kasta ut med det brune julepapiret, men held seg både for auga og for sinnet.  
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar