onsdag 10. april 2019

"Den lille bistroen i Bretagne" av Nina George

Den lille bistroen i Bretagne
Nina George
Roman
304 sider
Oversatt av Benedicta Windt-Val
Cappelen Damm
2019

Nina George er journalist og forfatter av bøker innen ulike sjangere. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med "Den lille bokhandelen i Paris" (tidligere utgitt på norsk med tittelen "Det litterære apotek") som er solgt til 35 land og gikk rett inn på New York Times' bestselgerliste da den kom ut i USA. Også "Den lille bistroen i Bretagne" er blitt en internasjonal suksess. Nina George er gift og bor i Hamburg.

"Den lille bistroen i Bretagne" er en hjertevarm roman om en moden kvinnes desperate forsøk på å leve livet og ikke bare overleve.

Den seksti år gamle Marianne Messman fra Celle i Tyskland lengter etter å komme seg ut av ekteskapet med sin ufølsomme og kontrollerende ektemann, Lothar.

Hun føler at livet ikke oppleves meningsfullt og at det derfor ikke er mer verdt å leve. På en dagstur til Paris, bestemmer hun seg for å gjøre ende på det ved å kaste seg fra Pont de Neuf-broen ned i elven Seinen, men blir reddet fra å drukne av en forbipasserende hjemløs mann.

Mens Marianne er innlagt på sykehuset og forsøker å komme seg til hektene, kommer hun over et maleri av den lille idylliske havnebyen Kerdruc i Bretagne, og beslutter seg for å dra dit og søke lykken ved kysten.

Vel fremme i Bretagne blir hun venn med et knippe fargerike personer som møtes på en bistro ved vannkanten. Omgitt av deilig mat, musikk og latter, oppdager Marianne en ny side ved seg selv; lidenskapelig, bekymringsløs og sterk - helt til fortiden innhenter henne.

"Den lille bistroen i Bretagne" er en roman som både underholder og berører. Den forteller en historie full av varme, glede, sorg og ikke minst humor.

På mange måter er dette en fornøyelig kjærlighetsroman, men Nina George skriver den slik at den aldri blir søtladen. Og gjennom sin historie viser hun oss at livet ikke behøver å være som det er. Det handler om å heise seil, kaste fortøyningene og åpne opp for det som måtte ligge der ute. Ingenting om at gresset er grønnere på den andre siden, men å søke etter lykken der man ikke nødvendigvis forventer å finne den. Det er en historie om å holde alle sanser åpne, og være innbydende til det som kommer på ens vei.

Jeg tror forfatteren ønsker å fortelle oss at uansett hvor håpløs situasjonen din er, er det viktig at du selv tar kontroll over den og får vendt den til din fordel.

Mariannes transformasjon fra grå mus til en moden kvinne med mot på både livet og kjærligheten er i hvert fall fint skildret.

Språket er godt, og personskildringene går rett inn. Dessuten er beskrivelsene av Bretagne så sjarmerende at de umiddelbart vekker reiselysten.

Det er vanskelig å skrive en bok som dette uten at det blir platt, klisjéfylt og trivielt. "Den lille bistroen i Bretagne" er ikke en slik roman. Nina George har her skrevet en historie som er fortryllende, enkel og rørende. Selv om den kanskje ikke har så mye nytt å melde, blir den fortalt på en interessant og annerledes måte.

Er du er på utkikk etter en hyggelig bok med tematikk som innbyr til refleksjon, uten å bli for tung, er "Den lille bistroen i Bretagne" et perfekt valg.

Derfor vil jeg anbefale boken til alle som er på jakt etter en oppløftende og romantisk historie, behandlet med et dypere og mer alvorlig anslag enn eksempelvis en tradisjonell chick-lit.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar