søndag 14. april 2019

"Rubiks kube og den femte beatle" av Hans Olav Hamran

Rubiks kube og den femte beatle
Hans Olav Hamran
Ungdomsbok
320 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2018

Hans Olav Hamran (1967) er forfatter og IT-leder. Han debuterte med den selvpubliserte e-boka "God glid" høsten 2012. Den toppet listen over mest solgte e-bøker på iTunes i Norge den skisesongen og ble senere utgitt som bok på Gyldendal.

"Rubiks kube og den femte beatle" er hans første roman og foregår i det Fredrikstad Hamran kjenner fra oppveksten.

Pappa sa en gang at nitti prosent av verdens onde mennesker går på ungdomsskolen, og at det burde vært attenårsgrense for å gå der. Han har et poeng.

Ungdomstiden er sjeldent en dans på roser, men for Fredrikstad-gutten Anders Underdal er den ekstra vanskelig. Han er nemlig den eneste på Haugeåsen ungdomsskole som er Beatles-fan. Fan av en gruppe som ble oppløst da han var tre år gammel. Livet hadde vært enklere om han hadde likt KISS, som de andre i klassen.

Da Anders om morgenen den 9. desember 1980 får vite at John Lennon er skutt og drept utenfor Dakota-bygningen i New York, innser han at drømmen om en gjenforeningskonsert for The Beatles er i grus. Bandet finnes ikke mer. For såvidt forsvant de i LSD, Yoko Ono og uvennskap på slutten av sekstitallet.

Broren Harald mener at familien uansett ikke hadde kommet seg dit, i og med at de aldri reiser noe sted, om The Beatles faktisk hadde blitt gjenforent.

Anders bestemmer seg for å oppsøke de resterende Beatles-medlemmene. Han får med seg den lett forfyllede læreren Pølsa, og sammen møter de gærne pønkere og lukkede eiendommer. Når de bestemmer seg for å snike seg inn på en James Bond-premiere for å prøve å få et glimt av idolene sine, blir situasjonen rimelig kaotisk. Og kanskje kan det muntre opp moren, som ikke alltid klarer å stå opp av sengen.

Dessuten kan det imponere Julia, jenta som Anders har vært forelsket i siden det første året på ungdomsskolen, og det er ingenting som tyder på at det skal gå over.

"Rubiks kube og den femte beatle" er en bok om å vokse opp i en tid preget av store forandringer.

Den handler om å være ung, om å bli voksen, om å måtte stå i det. Om den ensomhet og usikkerhet man føler innerst inne, men som man for Guds skyld ikke vil innrømme.

Handlingen følger de tre kameratene Anders, Frode og Brigt fra 9. desember 1980 (dagen etter at John Lennon blir skutt) frem til de er russ seks år senere.

Hans Olav Hamran tegner et fint bilde av ungdomslivet og de vanskelighetene vi alle må gå gjennom i fasen mellom barndom og voksen.

Karakterskildringene hans er helstøpte og solide, og det vil være ganske enkelt for den enkelte leser å gjenkjenne både følelser og stemninger.

For oss som kan huske 1980-årene, er boken et hyggelig gjensyn med en svunnen tid. Men den er mye mer enn bare et nostalgisk tilbakeblikk.

Selv om handlingen er lagt til åttitallet, er tematikken både tidløs og relevant. Det er en bok om å holde sammen som en familie, om vennskap og forelskelse, om å vokse opp, tørre å være annerledes, og om finne sin identitet og tilhørighet.

Men den bør også få oppmerksomhet på grunn av sine litterære kvaliteter. Dette er nemlig en velskrevet bok, skrevet i et svært levende og variert språk.

Språket er også ærlig og direkte, noe som gjør det fengende. Ellers er det fint at alt ikke er pakket inn i vanskelige ord og lange setninger, men primært skrevet til målgruppen.

For øvrig er boken lettleselig og ikke for lang. Det må likevel nevnes at det er noen tidshopp i historien som kan forvirre en litt utrent leser. Men jeg synes ikke at det gjør boken mindre leseverdig.

Boken er delt inn i tre deler, og musikken er gjennomgående.

Forfatteren skriver i etterordet at møtene med Beatles-medlemmene er lagt til steder hvor de faktisk oppholdt seg på det aktuelle tidspunkt. The Beatles' gjøremål er dokumentert fra dag til dag gjennom hele sekstitallet, men at de reiste til Sveits i 1963, har ikke tidligere vært kjent. At The Beatles i 1963 ble invitert til Montreux for gjøre en internasjonal TV opptreden på Rose d’Or (Gullrosen), men senere ble avvist av den sveitsiske produsenten er kjent. Men at de faktisk reiste på bomtur til Montreux, har ikke tidligere vært dokumentert.

Han forteller videre at møtet med Paul McCartney og George Harrison, er skrevet over en historie som sto på trykk i magasinet "With a little help from my friends".

Ringo Starr og hans daværende kone, Barbara Bach, var ofte å se på premierer og store fester. I en BBC-reportasje fra Englands-premieren av filmen "Never Say Never Again" ser man Ringo og Barbara i et kort øyeblikk idet han holder opp sine blå billetter.

"Rubiks kube og den femte beatle" er en flott ungdomsroman om å vokse opp og finne seg selv i en forvirrende verden.

Hans Olav Hamran beskriver livets fortredeligheter og dets merkelige, skarpe eksistens med humor og varme, noe som gjør at man sitter som klistret til sidene og ser frem til hans neste roman. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar