lørdag 8. juni 2019

"Nordstjernen" av D.B. John

Nordstjernen
D.B. John
Thriller
446 sider
Oversatt fra engelsk av Kurt Hansen
Gyldendal Norsk Forlag
2019

D.B. John er født i Wales. Han begynte å studere jus, men endret kurs og begynte i forlagsbransjen hvor han arbeidet med barnebøker. Nå bor han i Angel, London.

"Nordstjernen" er en aktuell og spennende politisk thriller hvor handlingen delvis foregår i USA, og delvis i Nord-Korea, i årene opp til Kim Jong-ils bortgang i 2011.

Romanen følger primært tre karakterer hvis veier krysses, noe som får store konsekvenser for alle tre.

I juni 1998, for 12 år siden, forsvant Jenna (Jee-min) Williams' eneggede tvillingsøster Soo-min sporløst fra en strand på Baengnyeong-øya i Sør-Korea. Hun var på stranden med kjæresten, Jae-hoon. Det har aldri blitt avklart hva som skjedde den dagen, men politiet antok at de hadde druknet.

Den teorien har vært vanskelig for Jenna å akseptere, og i de påfølgende årene gikk hun til psykiater en gang i uken for hele såret etter søsteren. Hun har også tatt medisiner mot mareritt. Imidlertid har en nyhetsmelding fra Channel NewsAsia, der en japansk mor hevder at hennes fjorten år gamle sønn ble bortført og tatt med til Nord-Korea av en ubåt, gitt Jenna et fornyet håp om at søsteren kan være i live.

Jenna er foreleser på et college i Washington DC og en dyktig lingvist. Dessuten snakker hun flytende koreansk (hennes mor er koreansk, hennes avdøde far var afroamerikansk).

Når Jenna blir kontaktet av Charles Fisk fra CIA, som trenger en lingvist med kunnskaper om koreansk politikk og kultur, lar hun seg rekruttere, og starter treningen på Langley, hvor hun snarlig blir en stjerne-elev.

CIA vil bruke henne til å få mer kunnskap om Nord-Korea. En reise til det lukkede landet vil også gi Jenna en mulighet til å undersøke hva som skjedde med søsteren.

Hun får sin ilddåp på et møte mellom den amerikanske regjeringen og høytstående diplomater fra Nord-Korea, som har oppstått i forbindelse med en nordkoreansk missilavfyring.

Samtidig, i Nord-Korea, har den fattige bondekona Fru Moon, uventet funnet en av de forbudte ballongene med sørkoreanske varer. I all hemmelighet går hun til et landsbymarked nær den kinesiske grensen, hvor hun innleder en lukrativ, men også farlig svartebørshandel, noe som betraktelig vil øke henne og ektemannens evne til å overleve.

I den andre enden av samfunnets rangstige møter vi den høytstående embetsmannen Cho Sang-ho, som bor sammen med sin kone og lille sønn i hovedstaden Pyongyang. Kona kommer fra en god familie, han har en toppstilling og de klarer seg godt. Men det er en ripe i den ellers så polerte fasaden, fordi broren hans har blitt tilbudt en stilling som gjør at familieforholdene deres på ny må granskes. Cho Sang-ho og hans bror er nemlig adopterte. Det har tidligere blitt avdekket at deres biologiske foreldre var gode kommunister, men Cho Sang-ho er redd for at nærmere undersøkelser vil avsløre noe helt annet. Det vil i så fall være fatalt, siden foreldres forbrytelser i Nord-Korea, som eksempelvis kan være motstand mot regimet, en kristen tro, eller andre ting som er uakseptabelt for deres "Kjære leder", også går ut over deres barn. Det kan bety et liv i en konsentrasjonsleir, eller døden, både for ham og hans familie, i stedet for det behagelige livet de nå lever.

Etter hvert som historien skrider frem, vil disse tre skjebnene møtes, og det bygger seg opp til en intens bladvender.

"Nordstjernen" er en fengslende bok som blander fiksjon og realisme på en spennende måte, med det lukkede Nord-Korea som et svært interessant bakteppe.

D.B. John har en unik evne til å skru et handlingsmettet plott sammen. Dette er en spionroman, men det er også en bok som gir en realistisk skildring av hvordan det er å leve i Nord-Korea. De tre hovedpersonene følges vekselvis til det hele kulminerer i en nervepirrende og overraskende slutt. Som leser må man dog være forberedt på å holde tungen rett i munnen. Ikke bare foregår det hele i et nokså høyt tempo, men det kan også være noe komplisert. Men det går aldri fortere eller er mer komplisert enn at du med rimelighet kan følge med. Sine 446 sider til tross, blir boken aldri kjedelig.

"Nordstjernen" er velskrevet og medrivende, og byr på noen skarpe portretter av både karakterene og de politiske forholdene i Nord-Korea. Språket er sprudlende, levende og noen steder også gjennomtenkt.

Alle scener, uansett hvor i verden de finner sted, vitner om grundig research, og som leser tviler jeg aldri på det jeg får vite.

I etterordet forteller forfatteren om noe av det han har benyttet som kontekst for handlingen i boken, inklusive Nord-Koreas bortføringsprogram, deres avlsprogram, gangsterdiplomatene, Gulag og den Kjære leders tog "Nordstjernen", som for øvrig er bokens tittel. Han skriver også at folk som bor i Nord-Korea blir fortalt at de lever i et rikt og fritt land, likevel blir barn sendt til konsentrasjonsleir for foreldrenes tankeforbrytelser, og regimet har brukt hungersnød for å opprettholde politisk kontroll. For den som vil ha supplerende lesing, lister forfatteren opp en rekke bøker som har dannet grunnlaget for denne boken.

"Nordstjernen" er en roman som, i tillegg til å være umåtelig spennende, antyder vanskelighetene vesten står overfor i henhold til å håndtere en liten, fjerntliggende nasjon med verdier og en kultur svært så annerledes fra deres egen.

Når du er ferdig med å lese denne betimelige thrilleren, og kanskje innser at de kunnskapene du hadde om Nord-Korea bare så vidt berører overflaten, vil du nok håpe at en viss amerikansk president ikke vil endre situasjonen fra vondt til verre på den koreanske halvøya!

Hvis du liker spenningsromaner og politiske thrillere med ganske så usedvanlige hovedpersoner, er "Nordstjernen" en bok du ikke må gå glipp av.

1 kommentar:

  1. Denne likte jeg også godt, og tenkte som du antyder at jeg skulle visst mye mer om Nord-Korea av idag :)

    SvarSlett