torsdag 13. juni 2019

"Spor i støvet" av Katherine Webb

Spor i støvet
Katherine Webb
Roman
373 sider
Oversatt fra engelsk av Jan Chr. Næss MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Katherine Webb (f. 1977) vokste opp på landet i Hampshire og har studert historie ved universitetet i Durham. Siden har hun hatt tilhold i London og Venezia, men bor nå utenfor Bath.

Webb brakdebuterte i 2010 med "Arven" (på norsk i 2011), og har siden solgt over 300 000 bøker i Norge. Oppfølgerne "Det du ikke ser" (2012), "En sang fra fortiden" (2013), "Det forbudte barnet" (2014), "Italienske netter" (2015), "Den engelske piken" (2016) og "Skjulestedene" (2018) har alle blitt godt mottatt av norske lesere.

Med et unikt fortellertalent vever Katherine Webb sammen historisk kunnskap og psykologisk innsikt til en uforglemmelig fortelling om skyld, kjærlighet og om å våge å se sannheten i hvitøyet.

Jeg har lest de fleste bøkene til Katherine Webb og har hatt stor glede av dem. Denne var ikke noe unntak. Webb byr nemlig alltid på gode historier det er lett å la seg engasjere av.

Da Frances' bestevenninne, Bronwyn (Wyn), forsvant i 1918, ble kroppen hennes aldri funnet. I det øyeblikket ble Frances' liv forandret for alltid. Nå nesten femogtyve år senere, i 1942, regner tyskernes bomber ned i hjembyen Bath. Hver natt i flere måneder har befolkningen i den lille byen gått i skjul mens flyene passerte over dem på vei til Bristol for å hamre løs på byens dokker, havneplasser og lagerbygninger. Men akkurat denne kvelden kom flyene i lav høyde, lavere enn Frances hadde sett før.

I det påfølgende kaoset forsvinner den seks år gamle gutten Davy Noyle (han er for øvrig Wyns nevø). Det var egentlig mening at Frances skulle passe på ham, i stedet hadde hun gått ut noen timer og latt Davy være igjen hos det eldre ekteparet herr og fru Landy.

Frances er naturlig nok tynget av skyld. Hvor har det blitt av Davy, og er det noen sjanse for at han kunne ha overlevd? Og hvordan kunne hun vite at det var akkurat denne kvelden de tyske bombene skulle ramme Bath?

Når stillheten har senket seg og støvet lagt seg, gjør redningsmannskapene en uventet oppdagelse som åpner gamle sår for Frances. Det blir nemlig funnet en død kropp. Men det er ikke Davy. Derimot er det kroppen til en liten jente, nemlig Frances' bestevenninne Wyn, som har vært savnet i mer enn tyve år.

Hva skjedde egentlig med Bronwyn (Wyn) for alle disse årene siden? Slik knyttes oppdagelsene i 1942 til en forbrytelse som skjedde mer enn tyve år tidligere. Funnet bringer minnene tilbake hos Frances. Undertrykte minner som hun ikke har visst eller ønsket å forstå hun hadde. De kaster om på alt Frances tror hun har visst om seg selv og om menneskene rundt seg. Men denne gangen sverger hun på å avdekke sannheten - samme hvor mørk den kan være.

1918: De to åtte år gamle jentene Frances og Wyn er uadskillelige, og de gjør alt sammen. Én dag bestevenninnene er ute og leker, får de vite om et gammelt hjemsøkt hus som pleide å huse byens spedalske. Som nær sagt ethvert ungt barn ville ha gjort, bestemmer de seg for å gå dit og undersøke. Men de finner ingen spøkelser, derimot en skremt ung utenlandsk mann, Johannes, som gjemmer seg der.

Deretter skjer det noe forferdelig. Wyn har forsvunnet...

"Spor i støvet" er en svært god roman som gir en flott leseopplevelse.

Handlingsforløpet er fengslende på Katherine Webbs helt spesielle og avdempende måte. Hele tiden økes spenningen og uvissheten.

Historien beveger seg elegant frem og tilbake mellom 1942 og tidsrommet 1915-1918.

I 1942 forsøker Frances å finne Davy, samt å avdekke hva som skjedde med bestevenninnen Wyn, mens perioden 1915-1918 forteller om Frances' barndom og hendelsene som ledet opp til Wyns forsvinning. Webb blander det hele sømløst sammen.

Historien Webb har skrevet, er imidlertid ikke av det sukkersøte slaget og mye av tematikken er gjennomgående mørk, især når den vedrører barn.

Historien er like fullt overbevisende. Dessuten har den mange lag. I tillegg er forfatteren flink med å holde viktig informasjon tilbake, før hun lar alle brikkene falle på plass.

Etter hvert som historien skrider frem, blir mange hemmeligheter avslørt, og selv om man kanskje kan gjette seg til noen av dem, er det likevel skrevet så spennende at jeg bare måtte bli ferdig boken.

Webbs poetiske språk er en fin avveksling til de mange krimbøkene jeg pleier å lese. Men denne gangen, har noe av virkelighetens hardhet og ondskap sneket seg inn i hennes ellers så myke og romantiske fortellerstil. Og det kler historien. Det er mer nerve enn i hennes øvrige romaner.

For øvrig er miljøskildringene både levende og detaljerte.

Jeg er svært glad i romaner der handlingen, som i denne, hopper frem og tilbake i tid. Det gir spenning på en annen måte enn hvis historien fortelles mer lineært fra start til slutt.

Med et dobbelt mysterium, to savnede barn, en by som blir bombet og til og med litt romantikk, er "Spor i støvet" en lagdelt, velfortalt bok full av interessante karakterer.

Foruten det er Frances så godt portrettert at man ikke kan la være å føle for henne, eller bli fullstendig investert i hennes historie.

For meg er "Spor i støvet" en fremragende bok. Den er velskrevet og lettlest, og den gir et innblikk i en tid jeg selv ikke har opplevd.

Jeg kan varmt anbefale Katherine Webbs bøker, både denne og hennes tidligere utgivelser. Jeg gleder meg i hvert fall veldig mye til hennes neste roman på norsk.

1 kommentar:

  1. Takk for fin omtale! Det er en glede å få jobbe med Katherine Webbs forfatterskap.

    SvarSlett