mandag 17. juni 2019

"Sommerfuglrommet" av Lucinda Riley

Sommerfuglrommet
Lucinda Riley
Roman
544 sider
Oversatt av Benedicta Windt-Val, MNO
Cappelen Damm
2019

Lucinda Riley ble født i Irland, og etter en tidlig karriere som skuespiller skrev hun sin første bok 24 år gammel. Bøkene hennes er siden oversatt til over tretti språk, og har solgt 15 millioner eksemplarer på verdensbasis. Hun har vært på bestselgerlistene til både New York Times og Sunday Times.

Lucinda Riley skriver på serien De sy søstre som forteller historien om de adopterte søstrene og er løselig basert på mytologien rundt stjernehopen med samme navn. De første fem bøkene, "De syv søstre", "Stormens søster", "Skyggesøsteren", "Perlesøsteren" og "Månesøsteren", har alle vært på toppen av europeiske bestselgerlister, og rettighetene til å lage en TV-serie er solgt til et produksjonsselskap i Hollywood.

"Sommerfuglrommet" er en frittstående roman.

En gripende historie om familiehemmeligheter, tapt kjærlighet og nye sjanser.

Et herskapelig hus. En eventyrlig barndom. En ødeleggende hemmelighet.

Lucinda Riley har gjort det igjen! Hun har skrevet en flott roman med et stort hjerte, fylt med interessante karakterer og nydelige omgivelser. En fryd å lese!

Hver gang jeg leser en roman av Lucinda Riley, blir jeg sugd inn i bokens univers, og glemmer raskt alt om tid og sted. "Sommerfuglrommet" var ikke noe unntak. Igjen ble jeg fullstendig oppslukt av bokens historie og godt underholdt fra første til siste side.

Hovedpersonen Posy Montague (pikenavn Anderson) er nesten sytti år gammel. Hun bor alene på familiens vakre eiendom, Admiral House, i Suffolk, der hun tilbrakte en lykkelig barndom og fanget sommerfugler sammen med sin kjære far. Her oppdro hun også sine egne barn. Til tross for de gode minnene og den praktfulle hagen hun har brukt de siste 25 årene på å anlegge, er huset i ferd med å forfalle, og Posy vet at tiden er inne for å selge.

For øvrig har Posy vært enke i tretti år, og hennes avdøde ektemann Jonny møtte aldri sin yngste sønn, Nick, som ble født kort tid etter at han ble drept i en tragisk trafikkulykke bare et par kilometer fra Admiral House.

Hvis hun selger Admiral House, kan hun hjelpe sønnen Sam med hans nye eiendomsutviklingsselskap og samtidig få mer tid til overs. Men alt Sam til nå har involvert seg i, som salg av datautstyr, matlaging og eiendomsmegling, har mislyktes og rent ut i sanden etter noen måneder. Vil den nye virksomheten hans også ende med samme skjebne? Dessuten har Posys yngste sønn Nick returnert hjem etter ti år i Australia, hvor han har vært en vellykket antikvitetsforhandler..

Posy har allerede nok bekymringer, men når hennes store ungdomskjærlighet, Freddie Lennox, én dag dukker opp, fylles hun med både ubesluttsomhet og forvirring.

Posy er skeptisk til Freddies fornyede interesse, men det hun ikke vet, er at både han og Admiral House skjuler en ødeleggende hemmelighet.

"Sommerfuglrommet" forteller en fargerik og mangfoldig historie som tar leserne med på en atmosfærisk og følelsesmessig reise full av minneverdige karakterer og opplevelser.

Det er en oppsiktsvekkende vakker roman om å se rystende familietraumer i øynene og om den uunngåelige betydningen av evnen til å tilgi og forstå sin egen identitet.

Romanen er velskrevet, og Rileys sedvanlige flytende og vanedannende språk, samt evne til å holde på spenningen til det siste, gjør dette til en kraftfull og fengslende bok.

Handlingen er lagt til Suffolk, Cornwall og London. Beskrivelsene av de ulike stedene er levende, og især det engelske landsby-miljøet blir perfekt fanget. Riley er dyktig til å fortelle sin historie med både historisk- og menneskelig engasjement.

"Sommerfuglrommet" utforsker tematikk som familieliv og dysfunksjonelle familier, kvinners stilling og rolle i samfunnet, kjærlighet, romantikk, relasjoner og penger.

Lucinda Riley tegner alltid karakterer som er minneverdige, lette å identifisere seg med og ikke minst elskverdige. Alle disse egenskapene finnes i Posy, som til tross for et variert og til tider hardt liv, har stått oppreist og utvist en positiv holdning til livet. Hun mistet sin elskede far da hun kun var syv år gammel, og til en viss grad også moren, da hun like etter måtte flytte til bestemoren sin i Cornwall. Enn videre er Posy en ganske så kompleks karakter, og hun har en selvironisk sans for humor og eiendommelig personlighet.

Handlingsforløpet beveger seg frem og tilbake i tid, mellom 1940 årene og 2006 (bokens nåtid), og følger livet til Posy, fra barnsben av til hennes syttiende fødselsdag. Det er ikke så tempofylt, men beveger seg rolig gjennom de ulike tidsperiodene, og bygger et intrikat bilde av livet hennes.

Fortid og nåtid kolliderer når Posy ved en tilfeldighet møter Freddie, mannen som knuste hjertet hennes for femti år siden da hun gikk på universitetet, og som gjorde det slutt med henne uten videre forklaring. Men Freddie bærer på en hemmelighet fra hans og Posys fortid som kan være potensielt ødeleggende for barndomsminnene hennes fra Admiral House og om faren som døde mot slutten av andre verdenskrig.

Man ser tegnene til hvordan det skal ende, men kan likevel bli litt overrasket.

"Sommerfuglrommet" er en relativt omfangsrik bok, men den er så velskrevet og underholdende, at den slettes ikke føles en side for lang.

Den vil nok hovedsakelig appellere til kvinnelige lesere, men alle som liker en god slektsroman kan med fornøyelse lese den. Jeg kan i hvert fall varmt anbefale boken, den går nemlig rett i hjertet.

Da jeg var ferdig med "Sommerfuglrommet", var jeg en stor leseopplevelse rikere.

2 kommentarer:

  1. Flott omtale, våget meg på å lese alt selv om jeg bare er halvveis. Selv synes jeg den er litt forutsigbar, og helt "Lucinda", men det er jo det vi får når vi leser henne :)

    SvarSlett
  2. Du har rett i at man vet hva man får når Lucinda Riley skriver bok. Hun har jo for lengst satt standarden for bøker i denne sjangeren, og det er alltid en viss forventning hver gang man hører at hun kommer med en ny bok. Likevel hadde det vært interessant om hun tok litt flere sjanser; beveget seg mer utenfor sin vante sfære. :)

    SvarSlett