lørdag 7. september 2013

"Den lange, hvite skyens land" av Sarah Lark

Den lange, hvite skyens land
Sarah Lark
718 sider
Sjanger: roman
oversatt av Ute Neumann
originaltittel: Im Land der weissen Wolke
Bazar forlag
2013

Sarah Lark er født i 1958. Hun er tysk, men bosatt i Spania. Hun har tidligere jobbet som lærer og guide (bl.a. flere år i New Zealand). "Den lange, hvite skyens land" er den første boka hun har skrevet hvor handlingen finner sted i New Zealand. Boka ble en stor suksess både i Tyskland og Spania. I Tyskland lå den på bestselgerlistene i hele 50 uker! Rettighetene til boka er solgt til 19 land, og den har solgt mer enn 2,5 millioner eksemplarer.
Sarah Lark har tidligere skrevet en rekke prisvinnende bøker om hester. En av dem ble nominert til den tyske ungdomsbokprisen. Sarah Lark er forøvrig et pseudonym.

Historien dreier rundt livet til to unge kvinner som reiser til New Zealand for å møte sine respektive fremtidige ektemenn. Vi er i året 1852. De to kvinnene møtes på overfarten til Christchurch og blir venner, til tross for klasseforskjellen dem i mellom. Helen Davenport har arbeidet som guvernante i en velstående familie, mens den vakre Gwyneira Silkham er en rikmannsdatter fra Wales.

Helen skal gifte seg med en sauebonde i New Zealand som hun aldri har møtt, bare brevvekslet med. Gwyneira derimot skal giftes bort til sønnen av en mystisk baron. Han vant henne etter at hun ble brukt som innsats i et kortspill. Familien hans er skandalisert, men Gwyneira er likevel glad for å begynne et nytt liv i New Zealand, langt fra sosietetslivet i Wales.

De to kvinnene har håp og drømmer for sin framtid, men det glade, komfortable og bekymringsløse livet som de så sterkt ønsker, får de ikke oppleve. Det er et fiendskap mellom deres to nye familier i New Zealand, men likevel klarer de å treffe hverandre ofte og ta vare på vennskapet. Dette er en av historiens få velsignelser.
Både tilværelsen og ektemennene på New Zealand viser seg å være helt annerledes enn de hadde forestilt seg. Slit, tragedier og den ene vanskeligheten etter den andre vil komme til å prege livene deres.

Jeg visste ikke helt om jeg skulle applaudere kvinnenes utholdenhet , eller bli frustrert på deres manglende evne til å unnslippe situasjoner. De to må uansett hjelpe hverandre med å skape det livet de hadde håpet på.
Avslutningen på historien var nokså tilfredsstillende, men selvfølgelig var også den sammenflettet med en tragedie. Men nå i en mer forventet grad. Jeg antar at det egentlig ikke ville ha vært særlig troverdig på annet vis.
Dette er en roman om to kvinner og deres aldri sviktende optimisme. Det er en historie om sterke kvinner, livslangt vennskap, kjærlighet og overlevelse i et nærmest øde landskap.
Historien er jordnær, men likevel svært spennende. Den gir livslyst, og er lærerrik. Lite ante jeg om maorikultur, kolonialisme, sauehold, hesteoppdrett, hval-, selfangst eller gullgraving før jeg leste denne boka.
Hverken Helen eller Gwyneira er hjelpesløse. Selv om Gwyneira kommer fra sosieteten i Wales, er hun likevel en kvinne med ben i nesa.
Helen er også tøff, selv om hun blir satt ut når hennes nye mann tar henne med til hjemmet sitt.
Mitt hjerte ble virkelig fanget av livene til disse to kvinnene, og derfor ender jeg på et høyt terningkast. Den får en 5-er!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar