onsdag 23. oktober 2013

"Det høyeste kortet" av Marco Malvaldi

Det høyeste kortet
Marco Malvaldi
Originalens tittel: La carta più alta
Oversatt fra italiensk av Tommy Watz
Sjanger: krim
189 sider
Kagge Forlag
2013Marco Malvaldi (f. 1974) er en italiensk kjemiker og forfatter. Han utga sin første bok i 2007.
Serien om bareieren Massimo har vært en stor suksess i Italia og er solgt til Tyskland, Spania, Finland, Frankrike, Polen, USA og England.
Malvaldi har skrevet seks romaner og en guidebok om hjembyen Pisa.
"Det høyeste kortet" er den fjerde boken i serien om bareier Massimo (og den lokale baren Bar Lume), og den første som utgis på norsk.

Forlagets omtale:
En luksusvilla i den døsige badebyen Pineto i Toscana blir solgt til spottpris. Hendelsen kunne forblitt en kuriositet, hadde det ikke vært for de fire geskjeftige pensjonistene som fordriver dagene ved stambordet i den lokale baren. Når de ikke fordyper seg i egne helseproblemer, sladrer de om lokale forhold og løser forbrytelser over dagens amaro. For ble ikke huseieren myrdet, mon tro? Mot sin vilje blir bareieren, den førti år gamle Massimo, dratt inn i gamlingenes spekulasjoner. Han har én egenskap som skiller ham fra de andre: en utmerket intuisjon som omformer landsbysladderet til etterforskning – akkurat som i de klassiske detektivfortellingene. Den suksessrike italienske forfatteren Marco Malvaldi gir i dette lystige krimplottet en troverdig skildring av den italienske landsbygda, formidlet med spenning og humor.

De fire bøkene som utgjør denne serien om Bar Lume, innehar det samme persongalleriet: den 40 år gamle, single bareieren Massimo, de fire (over 80 år gamle!) pensjonistene (Massimos bestefar Ampelio, Aldo, Rimediotti, og Del Tacca), politi inspektøren Fusco, og den fagre servitøren Tiziana. Handlingen finner sted i den søvnige badebyen Pineto ved den toscanske kysten.
 
Massimo har nylig restaurert baren, og som vanlig sitter de fire eldre stamgjestene ved sitt faste bord og prater om alt fra egne helseproblemer til lokale forbrytelser. Som regel bare spekulasjoner der fjær gjerne blir til fem høns. Med andre ord; sladder.
Men denne type spekulasjoner har medført at en gammel sak har blitt gjenopptatt av det lokale politiet. Det har nemlig kommet frem at Ranieri Carratori, den tidligere eieren av en stor lukuseiendom i byen, døde brått kun en måned etter at denne ble solgt til en verdi langt under
markedspris.
Tilsynelatende tilfeldig vil nok de fleste si, men for de fire eldre herrene er denne tilfeldigheten for stor til bare å være en tilfeldighet.
Massimo blir dratt inn i disse spekulasjonene, og dermed må han med all sin kløkt og intuisjon bistå politi inspektør Fusco med å løse dette mysteriet.

"Det høyeste kortet" er en nokså lettlest bok. Handlingen har et bra driv. Noen få tyngre setninger er det tidvis, men likevel var det god flyt i språket. Forfatteren er flink til både å formidle stemning og toscansk kultur.
Kanskje litt i overkant mange karekterer å holde styr på, men det er passelig spennende og plottet er godt. Dette er spenning innpakket i en humoristisk og lett satirisk tone.
Ved flere tilfeller refereres det til hendelser fra de foregående bøkene i serien om Bar Lume. Dette syntes jeg lite om, da dette (dessverre) er den første boken som er oversatt til norsk.

Dette er kriminell lektyre av det lettere slaget, selv om det tok litt tid å komme inn i selve handlingen. Med det kan rett og slett skyldes at jeg ikke er så sterk på italienske navn.

I all hovedsak er dette en vellykket bok, og jeg har derfor ingen problemer med å anbefale den. Kanskje spesielt til de som ikke liker for mye blod eller voldsytgytelser i handlingen.
Et spennende møte med italiensk krim!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar