mandag 14. oktober 2013

"Porselenspiken" av Gunn Marit Nisja

Porselenspiken
Gunn Marit Nisja
Skjønnlitteratur
344 sider
Juritzen Forlag
2013


Jeg må lese bøker selv for å vurdere dem. Ingen reklame appellerer til meg, uansett!
Jo mindre jeg har sett og hørt om produkter, dess bedre.
Ser ikke omslaget vakkert ut? Glimt av det naturlige. Håpets farve, lysegrønt. Det røde hjertet. Skogen, marka og gafler. Men vent!! En av gaflene spidder hjertet, som om det var en... Cherritomat. Symbolikk?

Det vet jeg ikke. Grunnen til at jeg nevner omslaget er rett og slett at det er kunst. Der første du ser. Og lar du deg forføre? Nei, du dras til estetikken kanskje?
Farvene er vakre og glade og det er riktig mener nå jeg. På alle måter. Fordi forfatteren er debutant. Og forlaget har satset!
Gratulerer Juritzen. Godt jobbet!

 

Historien handler om nærhet mellom to kvinner. Den eldre Kristin og den yngre Marta. I likhet med Juritzen forlag, våger også Kristin å satse. Og det på et langt skrinnere grunnlag. Kristin satser på sin drøm. Hun kjøper et lokale på Åndalsnes og starter restauranten " Små Gryter". Vi lesere får et gløtt inn i det å være enebarn. Odelsjente. Og bryte med en lang tradisjon. Og en gründersatsing i hverdagen. I likhet med flere krimromaner, går også forfatteren retrospektivt tilbake i tid, i egne kapitler. Det er nødvendig og det gjelder den ene av kvinnenes fortid. Dette er skildret på en grundig, ekte og nær måte. Med et språk som tar pusten i fra meg. Når det i tillegg er en storartet historie vi langsomt skrider frem til, blir det hele fabelaktig.

Dette er en bok, jeg nok aldri kommer til å glemme. Den har fått innpass i mitt hjertes innerste kammer.

Gratulerer så mye til den unge forfatteren. Denne romanen blir garantert solgt videre internasjonalt.
Tips: En roman du bør lese med den største andakt/ nytelse.

2 kommentarer:

  1. Tusen takk for denne nydelige omtalen!! :) Hilsen forfatteren. Omslagsdesigneren heter Trygve Skogrand og han er ganske riktig også kunstner med mange uttrykk.

    SvarSlett
  2. Hjertelig takk!
    Jeg virkelig elsker denne boka.

    SvarSlett