søndag 27. oktober 2013

"Tørk aldri tårer uten hansker – Kjærligheten" av Jonas Gardell


Tørk aldri tårer uten hansker – Kjærligheten
Jonas Gardell
Sjanger: Roman
Oversetter: John Erik Frydenlund
Sider: 286
Vigmostad & Bjørke
2013


Lars Jonas Holger Gardell (født 2. november 1963 i Enebyberg nord for Stockholm) er en svensk forfatter, stand-up-komiker, sanger, artist og æresdoktor i teologi.
Gardell sin første roman, Passionsspelet, ble utgitt i 1985. Siden da har han skrevet mer enn ti romaner, inkludert En Komikers Uppväxt, som ble en tv-serie. Han har også skrevet flere andre bøker, ni skuespill og to manus som har blitt filmatisert, inkludert Livet är en Schlager.
I tidsrommet 2012 - 2013 har han jobbet med og fått utgitt triologien "Tørk aldri tårer uten hansker". Den første boken i triologien bærer navnet "Kjærligheten". Den andre boken heter "Sykdommen" (i salg på norsk november 2013) og den tredje boken heter "Døden" (i salg på norsk våren 2014). Forfatteren, som selv er homofil, har i denne triologien valgt å fortelle om sin egen ungdomstid i homsemiljøet i Stockholm.Omtale fra forlaget
Da Rasmus går av toget på Centralstationen i september 1982, legger han lille Koppom bak seg, for aldri mer å skulle vende tilbake til barndommens trakter. Ung og vakker kaster han seg ut i de homofiles Stockholm. Benjamin er med i Jehovas vitner. Ivrig går han fra dør til dør for å forkynne Guds ord. Han er tilsynelatende urokkelig i sin tro? helt til den dagen han ringer på hos Paul, den varmeste, morsomste og mest skrullete homoen Gud har skapt. På selveste julaften, når snøen faller lett over byen, møtes Rasmus og Benjamin, og alt forandres.
Det som fortelles i denne boken har skjedd. Dette er Jonas Gardell og hans venners historie. Mange døde, Jonas Gardell var en av de som overlevde.


Året er 1982 og det har kun gått tre år siden homofili ble sett på som en sykdom i Sverige. Likevel er det å være homofil fortsatt noe skamfullt, og noe som for en hver pris må skjules.

I boken møter vi i Benjamin. Han er medlem av trossamfunnet Jehovas Vitner, en sekt der lydighet er den grunnleggende faktor og hvor brudd på den i verste fall kan medføre utstøtelse. Benjamin har igjennom hele sin oppvekst fulgt med foreldrene på deres runder fra hus til hus, der de deler ut bladene Vakttårnet og Våkn Opp! til hedninger som de forsøker å omvende.

Vi møter også Rasmus, en følsom gutt, et mobbeoffer og enebarn fra småbyen Koppom utenfor Arvika i Värmland. Han beslutter å legge småbyen bak seg, reise inn til Stockholm for å finne seg selv, og leve ut sine til nå skjulte sider.

Etter at Benjamin i Jehovas tjeneste banker på hos Paul, en homse av det virkelig frigjorte slaget, blir livet hans aldri mer igjen det samme. For Paul forstår intuitivt at Benjamin egentlig er homofil. "Du vet at du er homofil? Eller?" Disse ordene som kommer ut av Pauls munn akkurat i det øyeblikket Benjamin går ned trappene fra entréen, setter han fullstendig ut av balanse. Stemte det virkelig? Var det så opplagt? Akkurat det er det kanskje bare Benjamin selv som ikke har forstått...

Både Benjamin og Rasmus bestemmer seg omtrent samtidig for ikke lenger å undertrykke sin homofile legning. Begge søker seg til hovedstaden, og dens halvhemmelige treffsteder. Dessverre skjer dette samtidig med at aids når medias søkelys i Sverige, en sykdom der du ikke engang kan tørke tårer uten hansker på, og som dermed tar synet på homofile flere steg tilbake.

Dette er en svært gripende, rørende og viktig bok. Gardell skriver på vakkert vis. Han skriver med et enkelt, men hyggelig språk som gir rom for små og viktige detaljer i løpet av historien.
Gardell skriver med en driv som virkelig tar tak i leseren. Her er det stor hjertevarme og brutalitet, og han skildrer det hele på nyansert vis. Selv de største motstandere av homofili blir skildret på en raus måte.
Han setter også fokus på den moralske striden man finner hos dypt religiøse mennesker, i dette tilfellet hos den homofile Benjamin selv, og hans familie og venner.
Karakterene i boken er svært godt utviklet, noe som gjør dem høyst troverdige. De er så godt skildret at man blir glad i dem. Miljøene er også godt beskrevet.
Det hele er både rørende og tankevekkende.
Gardell blander historien med små fakta kapitler, noe jeg syntes passet riktig så godt (det blir nærmest som en egen fortellerstemme).

Dette er utvilsomt en varm og vakker roman der kjærligheten er i sentrum. Kjærligheten mellom to voksne mennesker, og mellom foreldre og barn. Gardells største styrke er å skildre den utsattheten og sårbarheten vi finner hos barn.
Han beskriver følelsesregistret så rått, så vakkert, så fint og så ekte. Jeg visste ikke at han kunne skrive så godt. Jeg hadde problemer med å legge boken i fra meg. Den holdt på min interesse helt til siste side.

Noe som trekker det hele litt ned, er at boken for åpenbart er en del av en triologi. Jeg hadde nok ønsket at hele triologien hadde blitt utgitt i en bok. Dette hadde gjort det mye enklere å se sammenhengene. Boken har nemlig så mange løse tråder at man nærmest blir tvunget til å lese de neste delene i serien.
Men dette er for all del en høyst leseverdig bok. Jeg vil anbefale den på det aller varmeste!


NB: TV-serien som er basert på bøkene kommer på NRK i november.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar