søndag 6. oktober 2013

"Hver morgen kryper jeg opp fra havet" av Frøydis Sollid Simonsen

Hver morgen kryper jeg opp fra havet
Frøydis Sollid Simonsen
Sjanger: poetisk roman
88 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2013

Frøydis Sollid Simonsen (f. 1986) er oppvokst på Nesodden, bor i København og går på tegneserieskole i Malmø. "Hver morgen kryper jeg opp fra havet" er hennes første bok.

"Fordi du kyssa meg og spurte: Er du med? Fordi du bodde rett over gata fra festen. Det var praktisk. Fordi noen har det verre. Minst fem av pinnedyrartene formerer seg ved selvkloning. Det vil si at alle er helt identiske, det vil si at de ikke har hatt sex på over en million år. Noen har det verre."

Det første som slo meg var tykkelsen på boken. Den er kun 88 sider lang. Men erfaringen tilsier at det ikke trenger å være noen sammenheng mellom sidetallet og dybden i det skrevne ordet.

På mange måter er dette en spesiell bok. Jeg oppfatter den som svært personlig, der hovedpersonen er ingen ringere

enn forfatteren selv.
  
På nysgjerrig vis utforsker forfatteren verden hun lever i. Mellom fakta om dyreriket, fotosyntese i blader, evolusjon og det uendelige universet finnes mennesket. Og mennesket er en del av det hele. Vi kan ikke høre like godt under vann som over, men vi kan hviske hemmeligheter til hverandre og skille ut en enkelt stemme i et stort lokale der alle drikker øl. Et slik tankespinn der paralleller og tilfeldigheter blir gjort om til tekst som beveger seg mellom fakta og fiksjon.
Dette er en bok der disse tankene eller betraktningene er samlet sammen til mange små avsnitt, og det hele danner en roman.

«Hver morgen kryper jeg opp fra havet» er en bok som forteller om mennesket i naturen, eller om naturen i mennesket. Om evolusjonen i det å stå opp om morgenen, om andre menneskers hud som bakterier mot sin egen. Om å leve i en uhåndgipelig verden, og om å leve i et liv man ikke helt klarer å gripe om. Menneskets åndelighet settes i perspektiv, og betraktes ved hjelp av naturvitenskapen.

Boken består av korttekster, eller små dikt, som kombinerer naturvitenskapelige fakta med personlige betraktninger.
Forfatteren har ingen utdannelse i naturvitenskapelige fag. Faktaene i boken har hun hentet fra en rekke ulike kilder. Disse nevnes bakerst i boken.
"Hver morgen kryper jeg opp fra havet" er en fest å lese. Forfatteren skriver drivende godt, og med en helt egen poetisk stemme. Det er både sårt, humoristisk og reflektert, nærmest en meditasjon over meningen med livet. Som forlaget skriver: "Hos Frøydis Sollid Simonsen brytes poetens blikk mot den naturvitenskapelige optikken."
Boken vil nok ikke favne de brede massene, men likevel er dette er en flott debutroman, som forhåpenligvis ikke kommer til å drukne i bokflommen.
Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar