tirsdag 8. oktober 2013

"Donut-dagbøkene" av Anthony McGowan

Donut-dagbøkene
Anthony McGowan
Illustrasjoner: David Tazzyman
Oversetter:  Jan Christopher Næss
Gyldendal Norsk Forlag
2012

Anthony McGowan er en engelsk forfatter fra Manchester, men som nå bor i London med sin kone og to barn. Han har studert filosofi og politikk ved universitetet i Manchester, og har bl.a. jobbet som journalist før han ble forfatter på heltid. Han har skrevet en rekke bøker for barn og ungdom. Flere av disse er belønnet med priser (bl.a. Teenage Booktrust Prize og Young Minds Book Award).
I 2011 ga han ut Donut-dagbøkene (engelsk: The Donut Diaries of Dermot Milligan), den første boken i en serie der Dermot Milligan er hovedperson. Boken vant den anerkjente Leicester
our best book award i 2012. Oppfølgeren, The Donut Diaries: Revenge is Sweet ble utgitt på det engelske markedet i 2012, og på norsk med tittelen Hevnen er søt i 2013.

12 år gamle Dermot Milligan har problemer. Han er svært overvektig, og avhengig av donuts. Han elsker donuts og han spiser mange av dem.

Den masete og irriterende moren hans ber han gå til en kostholdsekspert for å få hjelp til å slutte med donut spisingen. Om han ikke klarer det vil han bli sendt til Camp Fatso.
Kostholdseksperten, doktor Morlock ber Dermot skrive dagbok, og i den må han skrive ned hvor mange donuts han spiser hver dag (denne boken er hans dagbok).
I tillegg til moren, har Dermot en nokså dysfunksjonell familie, der faren tilbringer mesteparten av tiden på toalettet, og søstrene hans, Ruby og Ella (eller Rubella, som han kaller dem), er kanskje de mest plagsomme og forferdelige søstrene i verden.
Og som om ikke dette var nok, skal han begynne på storeskolen, og ikke den samme som vennene hans, men en helt annen skole. Dermot vet at dette blir tøft, og det blir det!

Humoren er god, og det er enkelt å få sympati for bokens hovedperson Dermot. Han er nemlig en svært sympatisk gutt som vet å fortelle en god historie. Han har mye personlighet, og jeg tror mange barn enkelt vil kunne forholde seg til ham .
Barn vil også finne denne boken lett å lese. Den vil nok passe best for de i alderen 8-12 år (særlig gutter).
Den er skrevet med den type humor man forventer fra en 12-år gammel forteller. En type humor som lett gjør at man som leser må trekke på smilebåndet.
Boken er forholdsvis rask, men morsom å lese , og jeg er glad for at oppfølgeren nylig ble utgitt på norsk - noen ganger trenger man å lese en virkelig morsom bok!
Jeg vil anbefale den til alle barn som liker å le. Liker du Dustedagboka eller Pingle-bøkene er dette garantert en bok for deg.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar