lørdag 15. november 2014

"Du og jeg ved daggry" av Sanne Munk Jensen & Glenn Ringtved

Du og jeg ved daggry
Sanne Munk Jensen & Glenn Ringtved
Ungdomsroman
304 sider
Oversatt av Kyrre Andreassen
Gyldendal
2014


Sanne Munk Jensen (f. 1979) er en dansk forfatter og manusforfatter fra Skagen. Hun studerte nordisk språk, litteratur og medievitenskap ved Aarhus universitet. Hun har skrevet flere ungdomsbøker, og fått flere priser for disse, deriblant ORLA-prisen for En dag skinner solen også på en hunds røv i 2007. Hun jobber også som filmmanusforfatter. Munk Jensen bor i dag i Vesterbro med sine to barn.

Glenn Ringtved (f. 1968) er en dansk forfatter fra Hjørring. Han debuterte som forfatter i 1995, og har siden skrevet mer en tretti bøker for barn og unge, og har blant annet blitt nominert til ORLA-prisen to ganger for bøker i Dreamteam-serien sin. Han mottok også Skriver-prisen for En god dreng i 2013. Du og jeg ved daggry ble belønnet med Kulturministeriets Forfatterpris. Han har to barn med sin kone Berit, som han møtte i 1988.


Louise og Liam elsker hverandre høyt. Så høyt at de villige til å dø for hverandre. Men det er ikke bare kjærligheten som driver dem så langt. Alt det flotte og magiske som de en gang hadde sammen, har nemlig blitt fullstendig ødelagt av tøffe ytre omstendigheter. Og det er ingen vei tilbake. Dermed hopper de ut fra Limfjordsbroen bundet i hverandre med et sett håndjern, slik at ingenting kan skille dem. "Fra nå av er det bare du og jeg." som Liam sier rett før de hopper.

"Du og jeg ved daggry" begynner med at likene av to unge mennesker, som er lenket sammen med håndjern, trekkes opp av Limfjorden. De to er bokens hovedpersoner. Det er Louise på 17 år, og Liam på 19.

Den sytten år gamle forstadsjenta Louise, lever et nokså konformt og trygt liv med sine foreldre i et av Ålborgs bedre strøk, Hasseris.
Men alt forandrer seg den dagen hun møter Liam.

Liam er en mer uvøren type enn henne. Dessuten har han en irsk far.
Louise faller pladask, og blir dypt og inderlig forelsket i han.

Gjennom Liam endres Louises perspektiv på verden, og ikke minst på seg selv. Hun holder seg borte fra den videregående skolen hvor hun til nå har vært elev. Hun ser foreldrene stadig mer sjeldent, og sakte men sikkert begynner hun å oppdage en ny verden; Aalborgs underverden. Denne er preget av vold, betente relasjoner og narkotika.

Liam begynner å deale stoff med kameraten Jeppe. Og dette er begynnelsen på slutten. Den slutt, som leserne blir kjent med fra starten av.

Boken forteller en godt skrevet, gripende og modig historie som kryper inn under huden på leseren.
Historien som fortelles er delt inn i to handlingsforløp. Disse fortelles parallelt. Det ene tar for seg Louises liv fra den tiden hun møter Liam til de sammen begår selvmord.
Det andre fokuserer på Louise og Liams familie og venner, og hvordan de prøver å finne noe mening i det som har skjedd.
I begge handlingsforløpene er Louise fortelleren.

"Du og jeg ved daggry" tar opp noen ganske tunge tema, som narkotika misbruk, vold, voldtekt og selvmord.
Historien er vakker og original, men samtidig svært grusom.

Dessuten er dette en bok som krever leserens oppmerksomhet fra første til siste side.
Men, til tross for det dystre, er det også en del fine øyeblikk i boken.

Språket er også svært bra. Det er både sammenhengende og flytende, og på ingen som helst måte kunne jeg fornemme at boken var skrevet av to forfattere.

Forfatterne romantiserer ikke selvmord, men legger i stedet forholdene til rette for samtale og lærdom. Det synes jeg er et fint utgangspunkt.
Jeg mener derfor at både ungdom og foreldre kan lære mye av å lese denne boken. Men jeg synes ikke at boken egner seg for de under 15 år.

"Du og jeg ved daggry" er nemlig en særdeles tøff bok. Antakelig er dette den hardeste boken for ungdom jeg har lest. Ikke bare på grunn av selvmordet, men også hovedpersonenes vei dit.

Uansett, er dette er en ganske enestående bok, og en bok jeg garantert ikke kommer til å glemme med det aller første.

"Du og jeg ved daggry" er definitivt anbefalelsesverdig, men som nevnt; under visse forutsetninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar