søndag 30. november 2014

"Adventsdrapene" av Alastair Gunn

Adventsdrapene
Alastair Gunn
Krim
450 sider
Oversatt av Arve Torkelsen
Juritzen
2014

Alastair Gunn (f. 1975) er en erfaren britisk journalist. Dette er hans debutroman og den første boken i en ny serie om politibetjent Antonia Hawkins. Gunn bor i England med sin forlovede.

Tre uker før julaften, søndag kl. 13, blir en kvinne druknet i badekaret sitt. En uke senere, søndag kl. 13, blir en kvinne brutalt slått i hjel. En ny uke, et nytt mord.

Først trodde de det var tilfeldig. Så, en uke før jul, skjønner de at de tre adventsdrapene har et felles kjennemerke. Nå som de vet det bare er én morder, blir spørsmålet - hvem er neste offer?
Mens panikken sprer seg i Londons grå og snøfylte gater, må førstebetjent Antonia Hawkins lede sin aller første mordetterforskning. Hun kan bare gjette seg til motivene til den kaldblodige, men forsiktige morderen, inntil neste lik blir funnet, søndag, kl. 13...


Frykten er til å ta og føle på; alle blir mistenkte og potensielle ofre i politiets intense jakt på morderen som kaller seg Nemesis.

"Adventsdrapene" er den første boken i serien om politiførstebetjent Antonia Hawkins.

Dette er en lettlest, handlingsmettet bok med forholdsvis korte kapitler, hvor forfatteren har lyktes med å holde sine lesere engasjerte fra aller første side.
Og selv om dette er britisk bok med en solid realisert britisk setting, er den faktisk på mange måter beslektet med flere amerikanske thrillere.

Jeg likte "Adventsdrapene" svært godt. Den innehar et spennende plot og er velskrevet, noe som lover godt med tanke på kommende bøker fra denne debutforfatteren. 

Karakterene er både troverdige og tredimensjonale.
De fleste av dem er dessuten interessante og godt beskrevet, selv om det var et par jeg ble en smule forvirret av.

Antonia Hawkins er en overbevisende hovedperson, med nok feil til å være troverdig, og feilbarlig nok til å være interessant.
Hun er en karrierekvinne uten å være kald og sårbar uten å måtte bli reddet. Hun er også et godt eksempel på en kvinnelig leder som er svært godt beskrevet av en mannlig forfatter.
Alt i alt er Hawkins en heltinne det er vanskelig å ikke like eller heie på.

Det var dessuten artig å lese om de ulike relasjonene mellom Hawkins og hennes kolleger, selv om ikke alle var like veldefinerte.

På kløktig vis har forfatteren bygget opp spenningen igjennom hele boken. Han har også vært flink til å skifte perspektiv mellom kriminalpolitiet, morderen og utdrag fra hans fortid - som gir leseren et bilde av hva som driver han, noe som igjen gir en idé av det som foregår i hodet hans når han begår de forferdelige ugjerningene.

Avslutningen er for øvrig strålende og den binder de løse trådene sammen på både tilfredsstillende- og fullstendig vis.

Handlingsforløpet er både fartsfylt og uforutsigbart. Og det var sannelig ikke enkelt å legge denne boken i fra seg.
Jeg hadde til å begynne med en liten anelse om hvem morderen kunne være, men jeg ble såpass i tvil etter hvert at jeg mot slutten ikke lenger var sikker. Forfatteren fikk meg med andre ord til å stadig måtte gjette. 

Hvis du er på jakt etter en gripende og skummel, fartsfylt bladvender som vil holde deg på pinebenken helt til drapsmannens identitet er avslørt, er dette en bok for deg.

Jeg kommer garantert til å være interessert i å lese de andre bøkene i denne serien, når de etter hvert utgis.

Totalt sett er "Adventsdrapene" en velskrevet og underholdene bok. Og en bok jeg så absolutt vil anbefale, kanskje spesielt for de med en viss forkjærlighet for krim.

1 kommentar:

  1. Fin omtale! Innimellom slagene er det kjekt med bøker hvor sidene bare fyker avgårde :)

    SvarSlett