onsdag 12. november 2014

"Lykkeravnene" av Paul Durham

Lykkeravnene
Paul Durham
Fantasy/Ungdom
412 sider
Oversatt av Jan Chr. Næss
Aschehoug
2014

"Lykkeravnene" er Paul Durhams debutbok. Durham er utdannet jurist og bor i New Hampshire, USA, sammen med sin kone, sine to døtre og et digert, hårete beist som den lokale dyrebeskyttelsen påsto var en katt. Han har innredet en skrivestue i et tidligere hønsehus og har alltid en lite porselensfrosk i lommen som visstnok skal bringe lykke.

"Lykkeravnene" er første bok i en fantasytriologi om Siv og vennene hennes, Folly og Kasper.

Dette er en spenningsfylt bok, og den gjorde meg hektet meg fra den aller første siden. Selve historien finner sted i et land hvor det er merkelige skapninger, og hvor ingen kan føle seg helt trygge.

Hovedpersonen Siv, er en 11 år gammel eventyrlysten jente. Hun bor i en liten landsby som heter Svartlågsbyen. Byen ligger nær et myrlendt landskap hvor de skremmende myrslaskene lurer.

De andre hovedpersonene er Sivs mor, Ebba, og de to bestevennene hennes, Kasper og Folly Flod. Dessuten stifter vi bekjentskap med en merkelig person som egentlig ingen vet noe særlig om.

Siv har vokst opp med historier om Myrslasker og Lykkeravner - farlige monstre og beryktede røvere. En gang herjet monstrene i landsbyen, drepte mennesker og lagde smykker av føttene til de døde. Monstrene forsvant på mystisk vis. Det gjorde også de fredløse Lykkeravnene. Er historiene sanne eller bare oppdiktet? Og hvorfor straffes alle som snakker om Lykkeravnene? Når merkelige ting begynner å skje, tror Siv at monstrene er tilbake. Hun dukker ned i landsbyens labyrint av mørke hemmeligheter, lover og løgner. Hun skal avsløre sannheten om hvem som er helter og hvem som er skurker.

"Lykkeravnene" forteller i utgangspunktet en historie om Siv og hennes forsøk på å finne ut av hvem disse Lykkeravnene er.

Plottet er både mørkt, uforutsigbart og originalt. Og historien er full av fantastiske lokasjoner med omtrent like fantastiske navn. Dessuten er det hele svært så underholdene.

Hovedpersonen, den 11 år gamle jenta Siv Kvede, er full av karakter og sjarm, og hun har alltid en overraskelse liggende på lur for oss lesere. Jeg likte også familien og vennene hennes godt, og jeg syntes at forfatteren skildret dem på utmerket vis. Alle karakterene hadde sine egne og helt unike personligheter.

"Lykkeravnene" er en meget god fantasy roman, med levende skildringer og flotte karakterer. Historien er en fin blanding av spenning og humor.
En voksen leser vil nok stusse over visse elementer som f.eks. myrslaskenes vaner med å lage smykker av føttene til sine ofre, men jeg syntes ikke at boken ble for mørk for dens tiltenkte målgruppe.

Selv om dette er en bok som fint står på egne ben, er jeg henrykt over å høre at dette er del en av en kommende trilogi.

"Lykkeravnene" er en særdeles imponerende debut, og jeg har ingen problemer med anbefale den.
Og for de som liker en god historie, som både er litt skummel og svært så fantasifull, vil denne boken garantert falle i smak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar