torsdag 13. november 2014

"Livet med Dolly Wilde" av Caitlin Moran

Livet med Dolly Wilde
Caitlin Moran
Roman
368 sider
Oversatt fra engelsk av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal
2014

Caitlin Moran (f. 1975) er en av Storbritannias mest populære journalister og tv-personligheter. Hennes forrige bok "Kunsten å være kvinne" er blitt en kultbok og en bestselger i mange land.

Hun begeistret en hel verden med "Kunsten å være kvinne". Caitlin Morans nye bok, "Livet med Dolly Wilde", er en varm og morsom roman om å bli voksen - om hvor fantastisk spennende det er å oppdage hvem du er i ferd med å bli.

Det er 1990. Den fjorten år gamle Johanna Morrigan vokser opp i byen Wolverhampton i England.

Familien hennes er ikke spesielt rike, snarere tvert imot (foreldrene lever på trygd). Dessuten har faren problemer med alkohol, mens moren sliter med depresjon.
Og hvis ikke det var ille nok, så er Johanna jomfru.

I et forsøk på å hjelpe familien (ved å jobbe som rengjøringshjelp), blir hun så grundig ydmyket at hun bestemmer seg for at hun ikke lenger vil være Johanna. Hun gjenoppfinner seg selv som Dolly Wilde.

"Det er det jeg vil bli: en kvinne jeg selv har skapt. Jeg vil mane meg fram ved hjelp av alt det heftige og glitrende jeg kan finne. Jeg vil bli min egen skaper. Jeg vil unnfange meg selv."

Og det er nettopp det hun gjør. Når hun har fylt 16 år, lever Dolly et hardt liv som frilans musikkjournalist  - veldig sex, drugs, and rock ‘n’ roll aktig. Og det, bokstavelig talt.

Hun har nemlig mye sex, røyker, tar mye stoff, og alt gjør hun samtidig med at hun skriver bitende vurderinger av ulike band.
Hun er både vittig og morsom, og alt hun trodde at hun ønsket å være, eller er hun det?

"Livet med Dolly Wilde" er Caitlin Morans første bok for unge voksne, og det er en morsom, litt trøblete og empatisk roman. Faktisk er den på grensen til genial.
Den fanger nemlig på utmerket vis opp hva det vil si å være en tenåringsjente, selv om den dekker et spekter av emner som de fleste tenåringsjenter (heldigvis) aldri får oppleve.
Men man trenger hverken å være eller å ha vært en tenåringsjente for å ha utbytte av boken og kunne kjenne igjen de rå følelsene som Johanna erfarer.

For selv om Johanna er en unik jente, er det hun opplever av universell karakter.

Jeg lot meg overraske over tilgjengeligheten i Johannas historie.
Og selv om "Livet med Dolly Wilde" ikke vil falle i smak hos alle lesere, er det likevel en bok med såpass mange fasetter at flere vil komme til å sette pris på den.

Boken er dessuten hysterisk morsom, men den er så mye mer enn som så. Den handler om å spille en rolle, om lengsel, og om å vokse opp i en ubemidlet familie, og ikke minst om å finne seg selv.

For øvrig har handlingen en fin balanse mellom absurditet og alvorlighetsgrad.

Jeg likte "Livet med Dolly Wilde" svært godt, og jeg synes at forfatteren har truffet spikeren på hodet når hun skildrer hvordan det er å tre inn i de voksnes rekker.

Dette er en bok som både underholder og lærer deg noe.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar