tirsdag 18. november 2014

"Zara og dei - Gorillahjerne til middag" av Bjørn Sortland og Elisabeth Moseng

Zara og dei
- Gorillahjerne til middag
Bjørn Sortland og Elisabeth Moseng
Illustrasjoner og design: Elisabeth Moseng
Barnebok
Nynorsk
26 sider
Piggsvin forlag
2013

Bjørn Sortland (1968) er født i Bergen, men vokste opp på Bømlo. Han debuterte som barnebokforfatter med Det er ikkje natta (1992), og han har siden skrevet over 40 bøker for barn og
ungdom. Flere av bøkene handler om kunst, og han har ofte samarbeidet med kjente bildekunstnere og illustratører, som Lars Elling, Trond Bredesen og Hilde Kramer. Sortlands bøker er gitt ut i nærmere 20 land, og i 1996 vant han den prestisjetunge Deutscher Jugendliteraturpreis for den tyske oversettelsen av Raudt, blått og litt gult sammen med illustratøren Lars Elling. I 2011 fikk han Aschehougprisen for hele forfatterskapet.

Elisabeth Moseng (f. 1967) er en norsk illustratør. Hun har laget illustrasjoner for blant annet forlag, aviser, magasiner, design- og reklamebyråer.
Moseng har to års utdannelse ved AD-linja på Westerdal Reklameskole, samt en bachelor-grad fra Kingston

University i London. Hun har arbeidet med flere teknikker, deriblant akvarellmaling og grafiske teknikker. Illustrasjonene hennes inneholder ofte flater og mønstre, og motivene og figurene har et naivistisk, ekspressivt preg. Moseng er tilknyttet illustratør-fellesskapet "Illustratørene" i Oslo.

Zara og de, som egentlig er en litt merkelig familie, består av mamma Zylvelin, pappa Zveinung, lillebror Zakarias, og selvsagt storesøster Zara.
Alle i familien plages av en lett blødende nese. I følge forfatteren skyldes dette at de er zombier. Men det kommer ikke klart frem av historien.

Zara blør f.eks. neseblod når hun blir overrasket eller redd. Glad, lei seg, eller sint. Og hun kan ikke noe for det.

Dessuten bor de i en campingvogn.

Folk tror mye rart om den vesle familien. Noen tror at de både stjeler gryter og stekepanner, andre igjen tror at de stjeler små barn som de selger på et loppemarked i et annet land.
Derfor er det sjeldent at andre barn vil være med Zara og Zakarias hjem.

Men én dag blir Gyda med.
Og nettopp denne dagen, er det gorillahjerne til middag.

Men pappa Zveinung er en skikkelig tullebukk. Gorillahjernen er nemlig ikke annet enn en blomkål han skal lage suppe av. 

"Zara og dei" er en søt liten barnebok med trivelige karakterer og en svært så underholdende historie.

Boken tar forholdsvis kort tid å lese, så den vil passe perfekt i en lesestund for de helt små.

Den er også flott illustrert av Elisabeth Moseng. Illustrasjonene er enkle, fargerike og artige, og de gir en meget god visualisering av selve historien.

"Zara og dei - Gorillahjerne til middag" er en mystisk og litt spennende bok for de minste.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar