torsdag 20. november 2014

"Roma-mysteriet" av Bjørn Sortland

Roma-mysteriet
Kunstdetektviene 15
Bjørn Sortland
Illustrert av Trond Bredesen
Barnebok, 8-12 år
173 sider
Piggsvin forlag
2014

Bjørn Sortland (1968) er født i Bergen, men vokste opp på Bømlo. Han debuterte som barnebokforfatter med "Det er ikkje natta" (1992), og han har siden skrevet over 40 bøker for barn og ungdom. Flere av bøkene handler om kunst, og han har ofte samarbeidet med kjente bildekunstnere og illustratører, som Lars Elling, Trond Bredesen og Hilde Kramer. Sortlands bøker er gitt ut i nærmere 20 land, og i 1996 vant han den prestisjetunge Deutscher Jugendliteraturpreis for den tyske oversettelsen av "Raudt, blått og litt gult" sammen med illustratøren Lars Elling. I 2011 fikk han Aschehougprisen for hele forfatterskapet.

Serien om Kunstdetektivene er blant Norges mest solgte barnebøker, med en trofast leserskare og en stabil plassering på bibliotekenes utlånstopp. Den har solgt nesten 350.000 eksemplarer og blitt oversatt til en rekke språk, blant annet tysk, fransk og spansk. Serien er også nylig lansert i Tyrkia.


"Roma-mysteriet" er den femtende boken i serien om Kunstdetektivene. Og som i de foregående fjorten bøkene, er det familien Bergvik (med den unge gutten David i spissen) som blir blandet inn i et nytt eventyr.

Superskurk Stig Svartvik sitter varetektsfengslet på Ringerike. Han ble tatt i Tromdheim (se "Trondheim-mysteriet"), og snart er han også dømt for alt som har skjedd siden han stakk av fra fengselet i Sydney. På meritt listen hans står bl.a. et titalls ran av kunst i millionklassen, kidnapping, drapstrusler og drapsforsøk.
Kona Else Svartvik sitter fengslet i Sydney.

Familien Bergvik befinner seg denne gangen i Roma. De er der i anledning onkel Williams 50-års dag, men også for å ha en avslappende ferie.

Foruten David, består familien av mamma, pappa, Thor og Sissel. Bergvik-ene er i følge dem selv, en høyst alminnelig familie fra Nordstrand i Oslo.

Tante Astrid (onkel Williams kone) har også blitt med dem til den evige stad. Hun elsker romertiden, og en av favorittfilmene hennes er Gladiator.  Dessuten er hun veldig glad i gåter og koder.

Én dag, etter en rundtur i Vatikanet, møter de onkel William. Men tante Astrid er ikke med han.
Hun skulle visstnok bare stikke innom en butikk etter frokost, og være tilbake en halvtime etterpå, men dukket aldri opp.

Onkel William er litt bekymret. Tante Astrid pleier nemlig alltid å være presis.

Snart dukker det opp en melding på mobilen til David. Den er fra tante Astrid!

Hun vil ha dem med på et lite rebusløp gjennom Romas gater.
Rebusløpet går over berømte plasser og forbi kjente severdigheter som Fontana di Trevi, Colosseum og Forum Romanum. Og alt virker både timet og tilrettelagt.
Familien gir seg i kast med oppgaven, selv om det murrer en viss skepsis blant gjengen, særlig hos onkel William.

Etter en stund blir de plukket opp av en lang, hvit limousin med sotede vinduer.
Sjåføren hevder at han har fått æren av å kjøre de dit hvor tante Astrid befinner seg.

De blir kjørt ut av sentrum, og inn i en slags borggård med høye murer rundt.

Der lar de seg geleide inn i et hus hvor de endelig får møte tante Astrid.

Men hun står inne i et glassbur. Og det strømmer vann opp gjennom en slags ventil i bunnen.
Hun har vann opp til knærne, og små fisker svømmer rundt henne. På et tidspunkt kommer glassburet til å bli fullt. Og siden føttene hennes er lenket fast, kommer hun seg ikke ut.

Det viser seg at det er Odd, Stig Svarteviks sønn som står bak det hele.
Han er bare en gutt, akkurat som David. Men Odd Svartevik har medhjelpere med seg, og de har maskingeværer.

Odd ønsker å avslutte det arbeidet faren hans begynte. Og det med stil.
Og han har fullt av overraskelser å by familien Svartevik på, bl.a. gladiator kamper. Og dersom de ikke vil spille etter hans noter, vil det gå både dem og ikke minst tante Astrid ille...
...og dermed er David på ny involvert i spennende og uhyggelige eventyr.

"Roma-mysteriet" er en meget god krimbok for barn.

Forfatteren skriver godt, og han er flink til å skildre både karakterer og miljøer. Han bruker heller ikke for vanskelige ord, slik at barna forstår.

Historien er også godt oppbygd, og den har et forholdsvis høyt spenningsnivå. Men det blir ikke alt for skremmende, selv om det underveis oppstår flere dramatiske situasjoner.

Boken er dessuten svært underholdene. Så den unge leser kommer garantert ikke til å kjede seg.

Forfatteren har i tillegg flettet inn elementer av humor i historien. Denne forsterkes av illustrasjonene, noe som er et stort pluss.

Karakterene er både fargerike og lett gjenkjennelige for målgruppen.

Historien er for øvrig flott illustrert av Trond Bredesen, og hans illustrasjoner gir en god visualisering av historien.

"Roma-mysteriet" er endog fullstappet med faktaopplysninger om kunst og geografi. Boken vil derfor fungere som en slags turguide for Roma.

I blant dukker det også opp små stjerner med henvisning til familien Bergviks tidligere turer.

Sortland har med "Roma-mysteriet" evnet å skrive en god spenningsbok for barn som gir leselyst.

Anbefales!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar