torsdag 18. mai 2017

"En pingles dagbok 11 - Dobbel innsats" av Jeff Kinney

En pingles dagbok 11 - Dobbel innsats
Jeff Kinney
Barnebok,  9-13 år
218 sider
Oversatt fra engelsk av Jan Chr. Næss, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Jeff Kinney har toppet bestselgerlisten i New York Times og har vunnet Nickelodeons pris for mest populære barnebok hele seks ganger. Time Magazine utropte Jeff til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer. Han står også bak Poptropica, som Time Magazine kåret til et av de 50 beste nettstedene i verden. Han tilbrakte barndommen i Washington D.C. og flyttet til New England i 1995. Jeff bor i Massachusetts sammen med sin kone og to sønner, hvor de har en bokhandel som heter An Unlikely Story.

Problemene hoper seg opp for Greg Heffley. Foreldrene sier bestandig at verden ikke dreier seg rundt ham, men noen ganger lurer han på om den gjør det likevel...

Gregs mor sier at han ser for mye på TV og spiller for mye videospill. Hun mener at hjernen må trenes gjennom lesing og andre kreative greier, ellers blir den svak og kraftløs. Akkurat som en muskel. Hun mener også at videospill og TV

gjør hjernen hans til grøt, og at hvis Greg ikke skjerper seg, vil han gå gjennom livet som en slags hjernedød zombie. Og hvis han klarer å skru av TV-en og legge fra seg spillkontrollen, vil han kanskje oppdage et talent han ikke ante at han hadde. Greg vet at mødre som oftest tror at barna deres er smartere enn det de egentlig er, men bestemmer seg for å ta rådene hennes på alvor.

Og som sedvanlig, oversvømmer ideene Gregs grøtende hjerne. Blant annet undersøker han ulike måter å bli rik på, slik at han en gang i fremtiden kan bli frosset ned i tilfelle han skulle bli syk. For øvrig synes ingen av dem å være spesielt gjennomførbare.

Greg er dessuten opptatt av den kommende Halloween feiringen. Det går nesten ikke an å snu seg uten å skvette. Moren kjøper alltid halloween-godteriet noen uker i forveien. Så gjemmer hun det et sted hvor ingen finner det. Hun sier at Greg ikke får godteri før halloween, noe han synes er ren ondskap.

Men Greg tror han har funnet ut hvordan han skal få kloa i litt godteri før halloween. På skolen skal de nemlig ha en konkurranse som de kaller "Ballongbrigaden". De har samme konkurranse i oktober hvert år. Elevene får hver sin heliumballong, og disse skal slippes samtidig. Skolen har delt ut små kort som man skriver navn og adresse på, og hvis noen finner en ballong, er det meningen at de skal sende den tilbake. Greg er fast bestemt på å vinne Ballongbrigade-prisen, som i år er et digert glass med karamellpopkorn.

Mellom alle disse energitappende planene, fortsetter moren med å oppmuntre ham til å finne sitt sanne kall og sine kreative sider.

Selv om Greg allerede har mislyktes i to forsøk på å lære seg å spille et musikkinstrument, har han en utømmelig fantasi som aldri hviler. Og da Greg finner en pose godteri-meitemark, får han en idé. Kanskje han kan ofre markene og bruke dem til å lage en film? Dobbel innsats bør gi dobbel gevinst: Han får slutt på morens mas...og blir rik og berømt i samme slengen.

Eller fører dobbel innsats bare til dobbelt så mange problemer?

Det er ingen hemmelighet at jeg er en stor fan av En pingles dagbok-serien til Jeff Kinney, og denne ellevte boken i rekken skuffer ikke. Jeg synes faktisk at dette er en av de beste bøkene i serien.

Som i de foregående bøkene, skjer det også denne gangen mye, og i Gregs verden handler alt om Greg, men på et vis får Kinney det hele til å gå opp. Illustrasjonene er ganske enkle, men de passer godt til teksten og er med på å utfylle historien..

Jeg liker så definitivt humoren i boken. Og hvis leserne er ærlige med seg selv, tror jeg de fleste av dem vil kjenne seg litt igjen i Greg. Siden boken er skrevet i en dagbokstruktur med illustrasjoner, vil den appellere til motvillige lesere, men også de som er mer glade i å lese.

Jeg håper virkelig at det kommer flere bøker om Greg Heffley.

"En pingles dagbok 11 - Dobbel innsats" finnes nå i pocketformat.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar