onsdag 29. april 2015

"Jordmoren fra Hope River" av Patricia Harman

Jordmoren fra Hope River
Patricia Harman
Roman
383 sider
Oversatt av Guro Dimmen, MNO
Bazar Forlag
2015

Patricia Harman har over 30 års erfaring som jordmor. Hun har også gitt ut fagbøker om jordmorkunsten. "Jordmoren fra Hope River" er hennes første skjønnlitterære roman, og er solgt til flere land.

USA, høsten 1929.
"Jordmoren fra Hope River" handler om jordmoren Patience Murphy, og forteller historien om hennes liv, hennes tragedier, hennes kall til jordmoryrket og ikke minst historiene til de mange kvinnene som hun hjelper.
Hun arbeider i Appalachia, i Vest-Virginia, blant ulike typer kvinner; fattige og rike, hvite og svarte, enslige og gifte, lykkelige og ulykkelige.

På et nærmest uforskyldt vis, blir Patience Murphy jordmor når ektemannen dør og hun flytter inn hos to kvinner som gir henne husrom. En av disse kvinnene, som senere dør, lærer henne jordmorfaget.

Dermed ender Patience opp som den eneste jordmoren i det landlige Vest-Virginia.

Hittil i Patiences trettiseks år lange liv, har døden vært en hyppig gjest. Hun har mistet både familie, venner, de to mennene hun har elsket, så vel som sitt eneste barn.
Så det å kunne hjelpe andre kvinner, blir for Patience det samme som å hjelpe seg selv.

Tiden etter forbudstiden er vanskelig og for en forholdsvis ung enke er det ikke lett å klare seg på egenhånd.

Det er heller ikke lenge siden børskrakket, noe som betyr at økonomien i landet er inne i en allvorlig nedgangsperiode. De færreste har jobb og kan derfor ikke betale en jordmor for hennes tjenester.
Høner, kull eller kanskje et lappeteppe er det beste Patience kan håpe på å få betalt.

Etter forespørsel, blir den unge afroamerikanske kvinnen Bitsy, Patiences jordmor-assistent.
Men samfunnet rundt dem ser ikke på denne ordningen med stor forlystelse, og Ku Klux Klan blir snarlig dannet i Vest Virginia.

Kan en som forsvarer de svartes rettigheter og kvinners rett til likestilling, ikke bare overleve i dette tøffe miljøet, men også finne tilfredshet i det?

Dessuten har tidligere ugjerninger brakt Patience til Vest-Virginia i skjul fra lovens lange arm. Men kan hennes hemmeligheter forbli trygge i dette kullgruvesamfunnet?

"Jordmoren fra Hope River" er en sterk og rørende roman om å leve i et lite samfunn i trange tider, om vennskapet mellom sort og hvit, og om å finne kjærligheten igjen, selv om hjertet er fylt av sorg.

Vi møter Patience sine pasienter, blir kjent med hennes fortid og får et glimt av fødslene hun bevitner gjennom de journalene som hun flittig skriver.
Menneskene hun møter er av forskjellig rase og mange av dem dessuten svært fattige, noen av dem har nylig blitt fattige som følge av børskrakket, mens andre igjen har levd hele livet i fattigdom.
Det som likevel binder dem sammen, er deres rikdom i tro og vennlighet, og måten de sørger for hverandre på.

Forfatteren har en levende og varm fortellerstil, og hun har noen gode fortellertekniske grep som gjorde at jeg holdt på interessen boken igjennom.

"Jordmoren fra Hope River" forteller en fascinerende historie og er full av interessante karakterer.
Rase, fattigdom og et gruvesamfunn på randen av ruin etter en økonomisk katastrofe, var faktorer som Patience måtte forholde seg til når hun besøkte familier som trengte hennes hjelp.

Historien som fortelles er realistisk og håpefull. Selv om det for oss er vanskelig å forstå hvordan det kan være håp i noen av disse forholdene, er dette en jordnær fortelling om denne tidens amerikanske
arbeiderklasse og om en kvinnes overlevelse og lykke mot alle odds.

Hovedpersonen Patience er en flott og særdeles interessant karakter som jeg fant uhyre inspirerende. Det var ingen tvil om at hun hadde opplevd stor sorg i livet. Likevel ga hun aldri opp. Patience holdt det hele gående på iherdig vis. Og enda viktigere, var hun meget dedikert i å hjelpe de som var mindre heldigstilte, selv om hun visste at hun ikke ville få betalt for sitt arbeide.

Jeg også likte de historiske aspektene ved denne boken svært godt. Selv om jeg i utgangspunktet var mer interessert i hvordan det gikk med Patience og alle de vordende mødrene hun hjalp, ble jeg positivt overrasket over all informasjonen som ble inkludert i historien. Det var bl.a. detaljerte beskrivelser av depresjonen, fagforeningene, kullgruvene og Klu Klux Klan som jeg fant uhyre interessante. Og det syntes tydelig at forfatteren hadde gjort et godt stykke research på denne tidsperioden.

"Jordmoren fra Hope River" var en meget inspirerende bok, og den fortalte en vakker historie som både underholdte meg og rørte ved mitt hjerte.

Anbefales varmt!

2 kommentarer:

  1. Enig i at dette var en varm og bra bok. Fin oppsummering du har gitt her.

    SvarSlett
  2. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hàng mỹ từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ.

    SvarSlett