søndag 1. mai 2016

"Villa Magdalena" av Santa Montefiore

Villa Magdalena
Santa Montefiore
Roman
544 sider
Oversatt av Eva Ulven
Bastion Forlag
2016

Santa Montefiore (f. 1970) vokste opp i britiske Hampshire og ble utdannet ved Sherborne School for Girls. I sin oppvekst var hun nær venn av den britiske kongefamilien og ble derfor tidlig vant til medienes søkelys. Hun studerte en rekke språk ved Exeter University.

Nå bor hun med sin mann, den anerkjente historikeren og forfatteren Simon Sebag Montefiore, og deres to barn i London.

Bøkene til Santa Montefiore er blitt oversatt til 25 språk og solgt i over fire millioner eksemplarer. I Norge har hun solgt over 75.000 bøker.

"Villa Magdalena" er en rørende historie om sterk kjærlighet og et gripende oppgjør med fortiden.

Santa Montefiore vever en rik fortelling som kombinerer to historier, en som finner sted på 1970-tallet, og en i nåtid.

Den første er satt til Toscana i Italia, og følger den skjøre Floriana, som i ung alder ble forlatt av sin mor. Hun blir forelsket i Dante Alberto Massimo, sønn av en fornem familie. De møtes for første gang når Floriana lar seg bergta av Villa Magdalenas skjønnhet, det vakre huset hvor Dante og hans familie tilbringer somrene. Men helt fra begynnelsen av, møter forholdet deres mange hindringer, herunder spørsmål om hvorvidt en rik og velstående gutt kan tillate seg å falle for en fattig og foreldreløs jente.

Den andre historien er satt til Devon i England, og sentreres rundt Marina og ektemannen Grey, som desperat forsøker å redde hotellet de eier fra økonomiske problemer. Marina kommer opp med ideen om å ansette kunstneren, Rafa, i et forsøk på å tiltrekke flere gjester. Både familien og gjestene lar seg umiddelbart forføre av Rafas sjarm. Men han skjuler en dyp og mørk hemmelighet.

"Villa Magdalena" inneholder det meste man kan ønske seg fra en roman. Her er det romantikk, mystikk, intriger, vakre lokasjoner og minneverdige karakterer.

På romantisk og oppløftende vis, beveger fortellingen seg mellom ulike steder og tiår. Selv om forbindelseslinjene mellom de to parallelle historiene er enkle å forutsi, kommer det likevel en overraskende vending mot slutten.

Til tross for at Montefiores historie tar en litt forutsigbar vei, er budskapet hennes like klart som vann. Dessuten forblir boken standhaftig til siste side i sin nydelige levendegjøring av kjærligheten og livet.

Personbeskrivelsene er eminente. Montefiore er fantastisk god til å skildre mennesker og relasjoner, så man føler, at man kommer tett inn på dem.

Karakterene bærer på en indre uro som de må konfrontere. Dette gir dem en dybde som fascinerer, men som også vekker empati. Hovedpersonene, Marina og Floriana, står begge i fare for å miste det de elsker. Marina kan miste sitt elskede herregårdshotell til kreditorene; og Floriana, sin store kjærlighet, den kjekke, fyrstelige Dante, som forførte henne med løfter om evig troskap når hun besøkte ham på den vakre Villa Magdalena i Toscana, Italia.

Montefiore kan noe med ord, hun har også noen flotte og detaljerte miljøbeskrivelser som samtidig gir god innsikt i, hva som foregår. Med Toscana og Devon som levende beskrevne kulisser får romanen et autentisk preg uten å ligne en turistbrosjyre.

Et lite minus er at historien ikke helt henger sammen, og at den derfor fremstår som lite gjennomarbeidet. Dette kan skyldes at boken tidligere er utgitt, men nå nyutgitt i en revidert og omstrukturert utgave.

Hvis du er på jakt etter en lettlest, velskrevet romantisk bok, så let ikke lenger. Krydret med mystikk og konflikter, er nemlig dette den perfekte bok å hente frem når du vil drømme deg bort noen timer.

Boken er underholdende og romantisk – men også litt forutsigbar. Men det gør ingenting, fordi "Villa Magdalena" er en fornøyelse å lese.

Dette er en klassisk virkelighetsflukt, med karakterer mer kompliserte enn forventet. Len deg tilbake og la deg fortrylle av Montefiores frodige og rolige atmosfære.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar