lørdag 3. september 2016

"Belgravia" av Julian Fellowes

Belgravia
- Hemmeligheter og skandaler i London i 1840 årene
Julian Fellowes
Roman
437 sider
Oversatt fra engelsk av Halvor Kristiansen
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Britiske Julian Fellowes er skuespiller, forfatter, regissør og filmprodusent. Han er utdannet ved Cambridge-universitetet. Som skribenten og produsenten bak tv-serien "Downtown Abbey" er han blitt nominert til åtte Emmy-priser. For filmmanuset til "Gosford Park" vant han en Oscar. I tillegg har han skrevet to bestselgende romaner og en barnebok. Fellowes bor i Dorset og London med sin kone Emma og sønnen Peregrine.

Halvor Kristiansen er medlem av Norsk Oversetterforening og har blant annet oversatt romaner av John Irving og Ian McEwan.

"Belgravia" er en roman om kjærlighet, svik og lidenskap.

Historien er satt til første halvdel av 1800-tallet.

Brussel 15. juni 1815:
Familien Trenchard, består av faren James, som er kjøpmann, moren Anne, sønnen Oliver og datteren Sophia. Siden James sørger for forsyninger til den britiske hæren under dens kamp mot Napoleon, er de blitt tatt med fra London til Brussel

Den svært vakre og livlige Sophia, har i all hemmelighet en affære med den adelige, Edmund, Vicomte Bellasis.

De to turtelduene møtes en siste gang på et ball arrangert av Edmunds tante, Hertuginnen av Richmond. Noen av gjestene blir forbauset over at byens kjøpmann og hans familie er tilstede på et slikt fint ball. Edmund og Sophia skjuler imidlertid ikke følelsene sine for hverandre, og de er nærmest uatskillelige hele kvelden.

Men kvelden får en brutal slutt da en utmattet, sliten og opprørt soldat ankommer ballet med urovekkende nyheter. Napoleon er på vei med hele sin styrke og alle må bryte opp umiddelbart. Det er siste gang de ser noe til Edmund. Han dør på slagmarken ved Waterloo.

Åtte måneder senere dør Sophia i barsel og etterlater seg en sønn, Charles. Ingen andre enn den nærmeste familien får vite om hans eksistens.

Charles vokser opp hos en prest, langt borte fra besteforeldrene. Han vet bare at han er adoptert, men ikke hvem foreldrene hans er.

Men 25 år senere, i et London der den tradisjonelle eliten lever side om side med en gryende nyrik overklasse i den fornemme bydelen Belgravia, skal fortidens hemmeligheter avdekkes.

"Belgravia" er en forrykende roman om de høyere kretser i England på 1800-tallet. Språket flyter, og sammen med unike beskrivelser, har forfatteren skapt et virkelig solid univers.

Jeg falt umiddelbart for forfatterens stil. Ikke bare dens letthet, som at ordene nærmet danset over sidene, men også dens svært visuelle og levende karakter. Man blir sugd inn i en sjelfull fortelling med ingredienser som kjærlighet, intriger, sjalusi, snobberi og skandaler.

Både menn og kvinner er sterkt portrettert. Jeg likte hvordan de ulike karakterene ble åpenbart gjennom sin oppførsel, anseelse og holdninger til mennesker av en annen rang, enten de var kjøpmenn eller tjenere.

Og det meste er fra forfatterens side elegant gjort: Hus, kjoler og ulike sammenkomster er usedvanlig godt beskrevet. Dette er en verden hvor omdømmet betyr veldig mye, men når historien utvikler seg, avsløres karakterenes sanne natur, litt etter litt. Noen ganger er resultatet direkte stygt, andre ganger er det derimot rørende og emosjonelt.

Historien var faktisk mer oversiktlig enn jeg på forhånd hadde trodd. Hovedsaklig dreier den seg om Londons fineste strøk, Belgravia, og mennesker av ulik sosial status som beveger seg der omkring. Den skjebnesvangre hemmeligheten, som er hele historiens midtpunkt, ville ikke hatt noe særlig innvirkning i dag. Men under disse tidlige årene av den viktorianske tiden, hadde den nok sprengkraft i seg til å forårsake stor skade.

"Belgravia" er en elegant roman som tar sine lesere med tilbake til en særdeles interessant tid - en tid da den moderne verdenen gjorde sitt inntog via jernbanen, politikk og handel, og hvor de gamle måtene å leve på gjennomgikk en omstillingsprosess.

"Belgravia" er en solid og leseverdig bok, som gjorde stort inntrykk på meg og som jeg i høy grad vil anbefale andre å lese.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar