torsdag 5. januar 2017

"To komma åtte sekunder" av Jan Mehlum

To komma åtte sekunder
Jan Mehlum
Krim
395 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Jan Mehlum (f. 1945 i Tønsberg) debuterte med kriminalromanen "Gylne tider" i 1996. Han ble tildelt Rivertonprisen i 1998 for "Kalde hender", og han har også mottatt Vestfolds fylkes litteraturpris. Hans krimromaner om Tønsberg-advokaten Svend Foyn er oversatt til dansk, tysk, nederlandsk, svensk og albansk. Jan Mehlum er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo.

"To komma åtte sekunder" starter med at Tønsberg-advokaten Svend Foyn, uten forvarsel, får besøk fra fortiden. Amanda Riley, en kvinne han tidligere har hatt et forhold til, og som han ikke visste om fortsatt var i live (alt han visste, var at hun hadde vært dypt nede i den mørke kjelleren), forteller at hun lenge har jobbet med et stort journalistisk prosjekt, og har kommet over noe virkelig hett stoff.

Amanda skal møte en informant i København, men føler seg utrygg, og vil derfor at Foyn skal være til stede på møtet,

som skal finne sted på DanHostel (på rom 1508 i femtende etasje).

Noe motvillig blir Foyn med henne til Kongens by, men der dukker ikke informanten opp som avtalt.

Foyn går ned for å sjekke om vedkommende kan befinne seg i resepsjonen. Da han kommer opp igjen etter et kvarters tid, er rommet tomt og vinduet vippet helt opp. Foyn tar noen skritt mot det åpne vinduet som beveger seg i den sterke vinden og lener seg ut. Synet som møter han er som et slag i ansiktet. På brosteinen, under gatelyset, på gårdsplassen, ligger Amanda død i forvridd stilling.

Siden Amanda hadde prøvd å ta livet sitt før, avskriver omsider politiet hendelsen som et selvmord, men Svend Foyn tror så absolutt ikke på den forklaringen. Han mener derimot at hun er blitt drept.

Da Amandas far, finansmogulen Christopher Riley, som hun for øvrig hadde et svært anstrengt forhold til, vil at Foyn skal granske saken helt til bunns, gir skyldfølelsen han ikke annet valg enn å nøste i sakene som Amanda arbeidet med.

Snart blir Foyn ført i retning av et kriminelt nettverk med kyniske aktører og vidtfavnende forgreininger. Det viser seg nemlig at Amanda var på sporet av et omfattende prostitusjonsnettverk, som også omfatter Norge, der både toppene i det internasjonale fotballmiljøet, samt andre ledende samfunnstopper er involverte. 

På en godt gjemt minnepinne, som tilhørte Amanda, ligger en bildesamling lagret. På et av bildene dukker Jan Wiborg opp. Han var sivilingeniør, ekspert på systemsikkerhet og kvalitetssikring. Wiborg kontrollerte målinger som var foretatt i forbindelse med lokalisering av storflyplass for Oslo, men døde i 1994, angivelig etter å ha hoppet ut gjennom et hotellvindu, også det i København. I lys av den betente diskusjonen om værmålingene og valg av beliggenhet for storflyplassen; ble det etter hvert reist tvil om at Wiborgs død virkelig var et selvmord. Til tross for mange løse tråder, ubesvarte spørsmål og den påfallende overfladiske opprinnelige etterforskningen, trakk Smith-kommisjonen (iverksatt av Stortinget) den konklusjonen at København-politiets vurdering hadde vært korrekt; Jan Wiborg begikk selvmord.

Likevel klarer ikke Foyn helt å la tanken være i fred: To nordmenn som er døde etter angivelig å ha falt fra hotellrom i København, virker for usannsynlig til å kunne være en tilfeldighet.

"To komma åtte sekunder" er den sekstende frittstående romanen i serien med Tønsberg-advokaten Svend Foyn i hovedrollen.

Selv om det ikke er Jan Mehlums beste roman, så er den dog spennende. Man blir også godt underholdt.

Handlingen er virkelighetsnær og sosialrealistisk. I tillegg klarer Mehlum å holde meg, som leser, fanget hele veien.

Generelt synes jeg Jan Mehlum har orden på sitt persongalleri og evner å skape et nyansert og interessant bilde av sine personer. Flere gamle kjenninger dukker også opp.

Noe av det som fungerer riktig godt for meg, er at den lunefulle Svend Foyn, som er historiens forteller og hovedperson, er en hel mann - på godt og vondt. Han gjør allting, så godt han kan - velvitende at det nødvendigvis ikke er godt nok.

Som i seriens andre femten bind, er Foyns nedslitte Jaguar og Hulda, hans trofaste Sankt bernhardshund, viktige ingredienser. Det samme er hans sans for utsøkt konjakk, kubansk tobakk og jazz.

I etterordet skriver Mehlum at "To komma åtte sekunder" er en kriminalroman med bruk av oppdiktede figurer, men at historien samtidig er forankret i et virkelig drama. Et dødsfall som offisielt er oppklart, men som fortsatt reiser ubesvarte spørsmål. Romanen er, med andre ord, en blanding av virkelighet og fantasi. Den presenterer ingen objektiv sannhet, men forteller i fiksjonsform om noe som kan ha skjedd, uten å rette beskyldninger mot virkelige aktører.

Dette er en bok som vil falle i manges smak, og den er et veldig godt alternativ til de alt for mange urealistiske og heseblesende krimromanene som finnes på markedet. Det samme kan for øvrig sies om Mehlums foregående bøker i serien om Svend Foyn. 

"To komma åtte sekunder" er en fremragende krimroman!

1 kommentar:

  1. Flott omtale Beate! Ser ut som jeg er fan av "heseblesende" krim, for denne ble for tam for meg. Kjente ikke Foyn fra før, siden det var min første bok i serien, så det kan ha noe å si for at jeg ikke lot meg rive med. Ønsker deg en trivelig helg!

    SvarSlett