fredag 27. januar 2017

"Naboparet" av Shari Lapena

Naboparet
Shari Lapena
Thriller
336 sider
Oversatt fra engelsk av Inge Ulrik Gundersen, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2017


Shari Lapena (f. 1960 i Canada) arbeidet som advokat og engelsklærer før hun begynte å skrive. Hun har tidligere publisert to skjønnlitterære romaner. "Naboparet" er hennes første spenningsroman.

"Naboparet" er en ny internasjonalt bestselgende psykologisk spenningsroman fra forlaget som ga ut "Piken på toget" og "Jeg er pilegrim".

Marco og Anne Conti, og deres seks måneder gamle datter Cora, bor i et teglsteinsrekkehus som er bygd på slutten av

attenhundretallet, i en mindre by i delstaten New York. Alle husene i rekken er like - italiensk stil, restaurerte, dyre - bortsett fra at huset til Anne og Marco ligger i enden av rekken, og at alle husene har litt forskjellig dekor etter smak. 

Da de blir invitert på middag til naboparet, Cynthia og Graham, tar de ikke med seg Cora.

Egentlig burde de tatt med seg Cora og lagt henne i den bærbare lekegrinden. Men Cynthia vil at det skal være en kveld for de voksne, i anledning Grahams bursdag.

Siden barnevakten måtte melde avbud i siste liten, hadde Anne tilbudt seg å bli hjemme med barnet - hun hadde uansett ikke lyst til å gå i middagsselskapet. Men Marco vil ikke høre snakk om det. Og etter en lengre diskusjon bestemmer Anne og Marco seg for å la babyen være hjemme. De lar babycallen være påslått og veksler på å gå hjem og se til henne hver halvtime.

Kvelden forløper med mye vin, og Anne blir ikke særlig glad av å se at Cynthia så åpenlyst flørter med Marco.

Da de kommer hjem på slutten av kvelden, står ytterdøren på gløtt, en åpning på sju-åtte centimeter.

Anne løper opp trappen og bortover gangen. Da hun kommer til barnerommet, ser hun den tomme barnesengen.

Cora er borte, og det er ingen spor etter en kidnapper.

Politiet blir tilkalt, og det komfortable hjemmet deres forvandles til et åsted. Som så ofte i slike tilfeller, er de hovedmistenkte foreldrene, men hvorfor? Har Cora blitt kidnappet fordi Annes foreldre er svært rike? Men hvis det er en kidnapper som har henne, hvorfor har de ikke da mottatt noe krav om løsepenger?

En storstilt jakt etter Cora og bortføreren starter. Etterforskningen ledes av førstebetjent Rasbach og hans kollega, førstebetjent Jennings. De er på alle måter sympatiske, men også skeptiske etterforskere.
Dessuten får saken stor oppmerksomhet i media, ikke minst fordi barnet ble bortført fra et hjem, der det hadde ligget helt alene hjemme.

"Naboparet" er en svært intens og nervepirrende thriller hvor sidene nesten vender seg selv.

Språket er lettflytende og beskrivende, og det er en fornøyelse å lese denne boken. 

Selve politiarbeidet beskrives godt, og bortsett fra noen detaljer, opplevde jeg det som ganske realistisk. Men like viktig er hva som foregår mellom foreldrene og skildringen av hvordan deres verden sakte brytes ned. Anklagene de retter mot hverandre - hvorfor tok vi ikke henne med inn til naboen - er du sikker på at hun var i god behold da du så etter henne den siste gangen - er du sikker på at du ikke glemte å låse døren - hvorfor kan du ikke huske hva slags klær hun hadde på seg?

Anne og Marco begynner å grave i hverandres historier.  Hva er det de skjuler for hverandre og for politiet? Videre er det skammen. Hva vil folk si om dem som foreldre, når de har latt sitt barn være alene hjemme, selv om det bare tok dem noen få minutter å se etter henne?

Gradvis må man konstatere at karakterene skjuler hemmeligheter, som andre absolutt ikke har kjennskap til, og etter som handlingen skrider frem, kommer disse uunngåelig frem i lyset.

Hovedpersonene, som for øvrig er bokens fortellere, er Anne, Marco og førstebetjent Rasbach. Førstebetjenten belyser saken fra sitt synspunkt, han gjør funn og har ulike teorier om hva som kan ha skjedd. Anne og Marco forteller om hendelsene, sett fra deres side. Slik blir saken belyst fra flere sider, noe som gjør historien mer nyansert. Siden persongalleriet er lite, er det også lettere å fordype seg i karakterenes indre. Noen av dem gjør desperate handlinger, forankret i naivitet. Andres handlinger er djevelske og utspekulerte, og noen har sin opprinnelse i et mentalt ustabilt sinn. Således er dette en historie som rommer alle de følelser, som er i mennesker under et voldsomt press.

En ting er i hvert fall sikkert, alt er ikke som det ser ut til å være ved første øyekast.

"Naboparet" er en særdeles habil thriller, der ingenting er svart eller hvit, alle er mistenkte, og hvor det konstant veksler mellom spenning, uhygge og ubehagelige overraskelser.

1 kommentar:

  1. Flott omtale! jeg likte også denne thrilleren godt :)

    SvarSlett