mandag 30. januar 2017

"Når isen brister" av Camilla Grebe

Når isen brister
Camilla Grebe
Krim
476 sider
Oversatt fra svensk av Elisabeth Bjørnson, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Camilla Grebe (f. 1968) vokste opp i Älvsjö utenfor Stockholm. Hun er siviløkonom og var blant annet med å starte lydbokforlaget Storyside. Hun leder i dag et konsulentfirma og bor i Stockholm med mann, to barn og en dalmatiner.
Sammen med søsteren Åsa Träff debuterte hun som forfatter høsten 2009 med kriminalromanen "En slags fred" (norsk utgave 2010), den første i serien om Siri Bergman. Den andre boken i serien, "Bitrere enn døden", ble utgitt våren 2011 og den tredje boken, "Før du døde", våren 2014.

"Når isen brister" er den første boken der hun ikke skriver sammen med andre.

En ung kvinne blir funnet drept, på et svært bestialsk vis, i Jesper Orres hus i den fasjonable Stockholms forstaden Djursholm. Jesper Orre er adminsterende direktør for Clothes&More, Nordens raskest voksende kleskjede. Han er en slags motebransjens badboy med rykte på seg for å være både hardhudet og skruppelløs. Men Orre selv, er sporløst

forsvunnet.

Drapet har flere likhetstrekk med en ti år gammel uløst sak, og som det ble gjort for ti år siden, søker politiet hjelp hos atferdsviter Hanne Lagerlind-Schön, med håp om å finne morderen. Hanne lider av begynnende demens, men velger likevel å delta i etterforskningen. Peter Lindgren hos Rikskriminalpolisen er en av de polititjenestemennene som blir satt til å etterforske drapet. Peter har tidligere hatt et forhold til Hanne, men han dumpet henne på en mindre pen måte. Nå skal de altså igjen jobbe sammen.

En annen av bokens hovedpersoner, er Emma Bohman. Hun jobber som ekspeditrise i en av Orres klesbutikker. I all hemmelighet har Emma og Orre et forhold, men da han ikke gir ord fra seg etter deres forlovelsesmiddag, begynner hun å lure på om alt er i orden. Har han fått kalde føtter, angrer han på forlovelsen?

Med "Når isen brister", har Camilla Grebe skapt en uhyre spennende roman, med en rekke interessante og troverdige karakterer.

Men dette er mye mer enn en tradisjonell kriminalroman. Det er også en bok som gir et unikt innblikk i tre hovedkarakterers sinn. For Grebe viser at hun har en eksepsjonell evne til å beskrive mennesker og deres psyke.

Sakens oppklaringsarbeid blir skildret av den resignerte, men rutinerte politimannen Peter Lindgren. Han er omtrent det man kan kalle en desillusjonert politimann. Peter er dyktig i sitt arbeid, men livet har ikke helt behandlet ham, slik han hadde ønsket seg.
En annen forteller er Hanne Lagerlind-Schön, som deltok i etterforskningen av en lignende sak ti år tidligere. Hun er 65 år gammel, og er i en fase med begynnende demens. På subtilt vis skildres det hvordan hun forsøker å takle tilværelsen, som absolutt ikke synes å være helt enkel. Forholdet mellom Peter og Hanne er et annet viktig element i boken.
Det siste fortellerperspektivet er gjennom Emma Bohman, som er ansatt i en klesbutikk og angivelig har et forhold til den forsvunnede eieren.

Emmas historie handler hovedsakelig om kjærlighetsforholdet til sjefen, den litt eldre Jesper Orre. Hun forteller om et stormfullt forhold, som dessverre for hennes del ender med et svik fra Jesper. Emma finner dette svært vanskelig å akseptere, og anstrenger seg derfor hardt med å finne ut hva som har skjedd?

Som leser, føler man virkelig med henne, og det er ikke lett å forstå hvorfor Jesper har sveket den stakkars jenta. I det hele tatt, har ikke livet vært så greit for Emma. ​​På skolen ble hun seksuelt misbrukt av en vikar. Videre har det sviktende forholdet til foreldrene også skapt store problemer for henne.

Felles for de tre hovedpersonene er at man liker dem, og at man føler med dem når problemene tårner seg opp for dem. Dette mener jeg er bokens styrke.

Dessuten beveger handlingsforløpet seg i flere interessante miljøer, som alle er godt beskrevet.

Peter, Hanne og Emmas historier flettes selvsagt sammen etter hvert som handlingen skrider frem. Selve oppbyggingen har jeg sett før i andre bøker, men jeg tror ikke at jeg tidligere har gjettet så mye feil som det jeg gjorde i denne boken.

Uten å røpe for mye, vil jeg si at selve løsningen var særdeles interessant og meget gjennomtenkt.

"Når isen brister" forteller en psykologisk spennende historie som blottlegges på en intens måte. Plottet et fengslende, det er flere handlingstråder, interessante karakterer og en overraskende slutt.

Dette er en bok som er vel verdt å lese!

1 kommentar:

  1. Denne likte jeg også, spesielt Hanne sin historie var interessant. Syntes oppbyggingen mot den psykologiske thrilleren var litt lang, men det hele ble jo veldig lite forutsigbart :)

    SvarSlett