torsdag 5. januar 2017

"Professor Astrokatt: Verdensrommet" av Dominic Walliman

Professor Astrokatt: Verdensrommet
Dominic Walliman
Illustrert av Ben Newman
Barnebok, 6-12 år
64 sider
Oversatt av Heidi Sævareid
Fontini Forlag
2016

Dominic Walliman har en doktorgrad i kvantefysikk og datateknologi. Han liker å undervise alle aldere og har et sjeldent pedagogisk talent. Walliman bor i Vancouver, Canada, hvor han jobber med utvikling av nye pedagogiske metoder for barn og læring, og å programmere kvantedatamaskiner.

Ben Newman er en prisvinnende illustratør og tegneserieskaper. Han bor og jobber i London, England.

Professor Astrokatt er den smarteste katten i gata - faktisk så klok at han har en doktorgrad i omtrent alt under solen! Og apropos solen: Han er tilfeldigvis ekspert på den også.

Hver natt, i det solen går ned bak horisonten, lager de siste solstrålene et nydelig fargespill på himmelen. Når natten kommer, forsvinner disse fargene til fordel for en mørk, dyp himmel som er oversådd av

funklende stjerner. Når du kikker opp på disse stjernene og mørket imellom dem, ser du det største som finnes: universet!

Men hvor blir solen av om natten? Hva er stjernene laget av, og hvor kom de fra? Er vi alene i universet, eller finnes det kanskje en annen jente eller gutt et eller annet sted på en fjern planet, som kikker opp på himmelen, og lurer på akkurat det samme?

Universet vårt er veldig komplisert, og mange forskere bruker hele livet på å komme til bunns i hemmelighetene som finnes der ute - og faktisk er mange av disse mysteriene uløste. Men ta det med ro! Professor Astrokatt er her for å hjelpe, og han er så godt som den smarteste katten i gata! Så skalk lukene og spenn fast setebeltene, det er på tide å fyke til værs i raketten og oppdage verdensrommet!

Noe vi vet helt sikkert om universet, er at det er veldig, veldig stort. Det er jo plass til alle stjernene på himmelen og mye, mye mer! Faktisk er verdensrommet så enormt at vi ikke engang er sikre på om det tar slutt noe sted. Så hvor skal man egentlig starte? Professor Astrokatt starter med begynnelsen, med big bang (det store smellet). Grunnlaget for alt som finnes i universet, ble nemlig skapt i det øyeblikket, for 13,7 milliarder år siden. Derfra, deler han en rekke fakta om verdensrommet, fra planeter til stjernetyper og galakser, til de første romferdene på 1960-tallet, til det elektromagnetiske spektrumet, til forskjellige typer satellitter, og til sist spekulasjoner om hvordan vi vil reise i rommet i fremtiden.

Professor Astrokatt forteller deg alt som er verdt å vite om stjernen vår, planeten vår, solsystemet, galaksen og universet. Han har sørget for å få med seg alt - han er et grundig lite kattedyr!

Boken presenterer en stor samling av informasjon, men Walliman, som for øvrig har en doktorgrad i kvantefysikk, gjør en brilliant jobb med å forklare komplekse konsepter for et yngre publikum.

Illustrasjonene er fargerike, kanskje litt retropregede i stilen, men likevel flotte å se på.

Dette er en glimrende faktabok om verdensrommet. Den er interessant og engasjerende, og skrevet på en barnevennlig måte, men tar med all informasjon som trengs for å være vitenskapelig korrekt.

Hvem vet, kanskje du en dag skal begi deg ut blant stjernene i ditt eget romskip, og løse mysteriene i verdensrommet!

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar