lørdag 14. januar 2017

"Rallskanken" av Aleksander L. Nordaas

Rallskanken
Aleksander L. Nordaas
Illustrasjoner av Sandra Steffensen
Barnebok
32 sider
Forlag Aleksander L. Nordaas

Aleksander Leines Nordaas (f. 1982 i Mosjøen) er en norsk filmregissør og manusforfatter, som jobber og er medeier i produksjonsselskapet Yesbox Productions. Aleksander har også utgitt roman, samt hatt flere foto- og kunstutstillinger.

"En Rallskank er en som vandrer og går, fra sted til sted, år etter år. Men når bjørk og bøk lar bladene falle, må han sove én natt før han igjen kan ralle. Flere tusen trask over fjell og jord. Det bratte året hadde satt sine spor. Knirk og knak fra matte kne. Nå ville de gjerne hvile et sted. Et sted å ta av seg vest og lue. Bare et krypinn, et tre, en tue. Fem timer fred før han fortsatte ferden, var alt han ønsket i denne verden."

Slik begynner "Rallskanken"; en merkverdig og gripende bok, hvor handlingen utspiller seg i en norsk, folkeeventyrisk skogsfauna.

Hovedpersonen er den noe rare og uflidde skapningen Rallskanken. Han har vært på farten i ett år, og nå leter han etter et krypinn for natten. Men ingen av skogens dyr later til å ville slippe ham inn.

"Rallskanken" er skrevet på rim og har en eventrylig fortellerstil. Den har også en herlig og subtil historie som vil appellere til voksne så vel som barn med sin fortelling om høyst aktuelle tema, som fremmedfrykt, inkludering, samhold og medmenneskelighet. Nordaas forteller med varme og hyggelig uhygge, og han putter mer enn ren underholdning inn i historien som kan leses på flere nivåer.

Og er historien god, så er illustrasjonene ikke mindre enn fantastiske! Sandra Steffensens store helsides fargerike illustrasjoner er fantasifulle og magiske, og kunne ha stjålet hele historien, om ikke Nordaas hadde vært en så dyktig forteller.

Aleksander L. Nordaas har nemlig en unik evne til å skape en sømløs, magisk og storslått fortelling. For "Rallskanken" byr på en stor leseopplevelse som både underholder og beriker.

Det er en bok som kan leses mange ganger, og for hver gang vil barna gjøre seg opp nye tanker om budskapet. Fortellingen legger opp til en god samtale og dialog med barn om følelser, valg og verdier.

Jeg vil selvsagt ikke avsløre for mye i denne anmeldelsen, men jeg kan varmt anbefale boken.

Med andre ord - "Rallskanken" fortjener en plass i enhver bokhylle med bøker for barn og barnlige sjeler.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar