tirsdag 24. januar 2017

"UltiMatum" av Anders de la Motte

UltiMatum
Anders de la Motte
Krim
454 sider
Oversatt av Bodil Engen
Aschehoug
2017

Anders de la Motte (f. 1971) er en meget sterk stemme innen spenningssjangeren. Han regnes som en av Sveriges aller beste krimforfattere og bøkene hans leses og elskes av tilhengere over hele verden.

De la Motte var tidligere politi og sikkerhetssjef i et av verdens største IT-selskaper. Som forfatter slo de la Motte igjennom med [Geim]-triologien, som er oversatt til nærmere 30 språk. I 2010 fikk forfatteren Svenska Deckarakademiens pris for årets beste debut. "MemoRandom" (utgitt på norsk i 2016) er første bind i serien om David Sarac. For andre bind, "UltiMatum", vant han Svenska Deckarakademiens pris for beste kriminalroman i 2015. 20th Century Fox utvikler bøkene i David Sarac-serien for amerikansk tv.

"UltiMatum" er en skarpladd thriller om et Stockholm og et Sverige der alle midler tas i bruk for å skaffe seg makt. I 2015 ble boken kåret til Sveriges beste kriminalroman. Anders de la Mottes tilhengerskare blir bare større og større!

Hovedpersonen er den tretti år gamle førstebetjenten Julia Gabrielsson. Ikke ved å snakke, brøle ordrer eller kryssforhøre, men ved å lytte har hun bygd ryktet sitt i voldsavsnittet.

Når et partert lik, stykket opp i fjorten deler, kommer til syne i Mälaren like ved regjeringspartiets kurssted i Källstavik, får Julia og hennes nye partner, den mystiske Omar Amante (som ikke er en ordinær politimann, men en sivilt ansatt etterforsker), oppdraget med å undersøke saken.

Med tanke på likets tilstand er det ytterst tvilsomt om noen kan fastslå den dødes identitet. Hvorfor har gjerningsmannen rett og slett villet forsikre seg om at liket ikke på noen måte skulle være mulig å identifisere?

Politimannen David Sarac jages av demoner. Etter et voldsomt oppgjør som nesten kostet ham livet blir han nå tatt hånd om på en lukket psykiatrisk anstalt, fire timers bilkjøring fra den svenske hovedstaden. Han har gjemt unna tjueto sovetabletter som han har fått av pleierne. Det er på tide å få de anklagende stemmene i hodet til å tie stille for alltid, men han mangler tre piller for å være bombesikker. Så kan filmen om livet hans endelig ta slutt.

Men en liten hvit konvolutt, med en mystisk meddelelse får David til å sette døden på vent: "Hva sier du til å bytte? Din hemmelighet mot min? En sjanse til å skape rettferdighet."

Dette markerer starten på en morderjakt, som etter hvert vil bevege seg over flere plan, der politiske krefter, såvel som gangstere i Stockholms underverden, forsøker å stikke kjepper i hjulene for etterforskningen.

Man kan si mye om våre svenske naboer, men når det gjelder å skrive gode kriminalromaner, så leverer de til gangs.

Med "UltiMatum", viser Anders de la Motte at han behersker kunsten i å skru et stilsikkert og overraskende plott sammen, og skrive en overbevisende historie med driv og gode og troverdige karakterer.

Handlingen er lagt til Stockholm, og på sedvanlig vis, begynner det hele med et lik og et spor som leder feil vei. Men når handlingen skrider frem, og bitene faller på plass, kan man fornemme noe helt annet, nemlig et nett der grov kriminalitet og obskøniteter synes å være i førersetet.

Ingenting er hva det synes å være, og tidvis er det omtrent umulig å ane hvilken retning historien vil bevege seg i.

Det hele handler om skyld, hevn og makt. Og det er ikke så lett å vite hvem man skal stole på.

Hva er mennesker villige til å gjøre for å erverve seg makt? Det er pakter som blir opprettet og reforhandlet, og noen ganger brutt på grunn av svik. I den kriminelle verdenen er det kun forretninger som gjelder. Vinn eller forsvinn. Viser du noen tegn på svakhet, blir du eliminert. Om du er politi, politiker eller gangster, spiller ingen rolle. Alle er brikker i det samme spillet, og hvem som befinner seg på hvilken side er omsettelig.

Miljøene beskrives ikke så detaljert, men til gjengjeld synes jeg at det er noen fine personkarakteristikker, som viser hva karakterene tenker og føler.

Persongalleriet er stort, men forfatteren har på et smart vis gitt alle involverte spesielle karakteristikker og bakgrunner som gjør dem interessante.

Særlig tegner han et fint portrett av førstebetjent Julia Gabrielsson. Hun er et spennende bekjentskap, og fremstår meget autentisk.

Nathalie Aden er annen egenartet karakter. Hun er en tøff kvinne som forsøker å gjøre det rette, men på en litt ukonvensjonell måte.

Også handlingen er temmelig realistisk, noe som er viktig for meg. Historien er intens, tempofylt, og til tross for at det skorter litt på originaliteten, liker jeg den måten man følger oppklaringsarbeidet på.
Dessuten fortelles det hele i et språk som på alle måter er lettleselig og levende.

Selv om "UltiMatum" kan leses frittstående, kan det være en fordel å ha lest den første boken i serien, "MemoRandum". Det vil gi et mer helhetlig bilde av karakterene.

Det hersker i hvert fall ingen tvil om at Anders de la Motte er en fantastisk historieforteller, og at han har et unikt innblikk i Stockholms underverden.

Alt i alt er "UltiMatum" en effektiv og spennende roman, som vil holde deg limt på setekanten til siste side.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar