torsdag 5. januar 2017

"Kaninjegeren" av Lars Kepler

Kaninjegeren
Lars Kepler
Krim
520 sider
Oversatt av Henning J. Gundersen
Cappelen Damm
2016

Lars Kepler er pseudonym for Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril. Sammen har de skrevet seks bøker med kriminaletterforsker Joona Linna i hovedrollen. Den første boken i serien, "Hypnotisøren", har solgt over en halv million eksemplarer bare i Sverige, og er solgt til 40 land. I 2015 utga de den frittstående thrilleren "Playground".

"Kaninjegeren" er den sjette boken i serien om Joona Linna.

Det har gått tjuetre måneder siden kriminaletterforsker Joona Linna ble dømt til fire års fengsel i Stockholms tingrett for den voldelige fritakingen av en innsatt i Huddinge fengsel.

Siden den gang, har Linna bodd i en celle på seks kvadratmeter, med vinylgulv, vaskeservant og et lite vindu med gitter bak panserglasset, på avdeling T i Kumla fengsel, i stedet for på sikringsanstalten i Saltvik, der domfelte politifolk

vanligvis havner.

Når den svenske utenriksministeren blir myrdet på et særdeles brutalt vis i sitt hjem og det eneste vitnet er en prostituert kvinne som ministeren både voldtok og mishandlet, blir etterforskningssituasjonen så komplisert at politiet ikke klarer seg uten Joona Linna.

En innsatt, Salim Ratjen, fra fengselet i Hall kommer nemlig til å bli overflyttet til Kumla og plassert på Linnas avdeling. Det er mulig at han styrte de terroristene som angivelig utførte drapet på utenriksministeren. Politiet vil at Linna skal infiltrere Ratjen og organisasjonen hans inne fra fengselet. Dette for å forhindre at ytterligere mord skal begås.

Utenriksministeren hadde nylig tatt til orde for et europeisk samarbeid mot terrorisme, noe som gjorde ham til et naturlig mål for terrorister.

Men det tar ikke lang tid før dette terroristsporet ikke viser seg å lede fram, og en selsom og blodig jakt etter den gåtefulle morderen Kaninjegeren tar til. Den eneste koblingen mellom ofrene er at de alle hører et barn lese opp en regle om kaniner før de dør.

Joona Linna frigis for å hjelpe til med å fakke morderen. Med seg på laget får han Saga Bauer, den blendende vakre tjueni år gamle etterforskeren i det svenske sikkerhetspolitiet, og sin tidligere nærmeste medarbeider Anja, begge to velkjente karakterer fra de tidligere bøkene i serien.

Det skal etter hvert vise seg at alt har sin opprinnelse i en brutal gruppevoldtekt på en internatskole, tretti år tidligere.

Guttene som forgrep seg på en skolevenninne og dermed ødela livet hennes, kom seg unna takket være at de alle, utenom en, var sønner av svært så priviligerte mennesker.

Når hevneren, nå tretti år senere slår til, er resultatet mord på svenske og utenlandske samfunnsstopper.

Rex Müller, huskokken i et populært morgenprogram på TV4, skal for første gang, på egenhånd, ta hånd om sin tenåringssønn Sammy. Samtidig kjemper han med å holde seg nykter. Alt forverres av at han havner midt i jakten på den farlige morderen.

"Kaninjegeren" er en fremragende og spennende krim. Men det er også en meget barsk bok, med uhyggelige beskrivelser.

Med en bok fra forfatterparet Kepler kan man alltid være sikker på å få en tidsrøvende krim, som det nesten er umulig å legge fra seg.

Som leser tas man gang etter gang ved nesen og føres i stadig nye overraskende retninger. De korte kapitlene, det høye tempoet, det innviklede og medrivende plottet og de engasjerende personskildringene går alle opp i en slags høyere enhet. I så måte skiller ikke "Kaninjegeren" seg nevneverdig ut fra de fem første bøkene i serien.

Den alkoholiserte TV-kokken Rex Müller som for første gang skal ta hånd om sønnen Sammy, blir på sett og vis bokens røde tråd. Men de og mange andre av bokens karakterer kommer litt i bakgrunnen i en historie der alt går ut på at Joona Linna skal rekke å fange morderen før han slår til igjen. Men mye av det Joona gjør, skjer ved siden av loven.

Selv om man kan lese "Kaninjegeren" uavhengig av de foregående bøkene i serien om Joona Linna, så er det såpass mange referanser til tidligere begivenheter og personer, at man kun med et godt kjennskap til hele serien får den ultimative opplevelsen.

For god ordens skyld, må jeg nevne, at "Kaninjegeren" etter en forrykende start går litt i stå midt i boken, men kommer så sannelig tilbake på spenningssporet i den siste tredjedelen.

Men ellers er den ytterst velskreven, ekstremt spennende og voldsomt underholdende, og det er nå det viktigste ved en god krim.

For øvrig tyder bokens slutt på at vi ikke har hørt det siste fra Joona Linna. Nå håper jeg bare at jeg ikke behøver å vente så alt for lenge på fortsettelsen.

Jeg gleder meg så absolutt til å lese neste bok med Joona Linna i hovedrollen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar