- Nedtelling
Bjørn Sortland og Timo Parvela
Illustrert av Pasi Pitkänen
Barnebok, 9-12 år
166 sider
Piggsvin Forlag
2015
Bjørn Sortland (1968) er født i Bergen, men vokste opp på Bømlo. Han debuterte som barnebokforfatter med "Det er ikkje natta" (1992), og han har siden skrevet nesten 50 bøker for barn og ungdom, blant annet den populære bokserien "Kunstdetektivene". Flere av bøkene handler om kunst, og han har ofte samarbeidet med kjente bildekunstnere og illustratører, som Øyvind Torseter, Trond Bredesen og Hilde Kramer. Sortlands bøker er gitt ut i nærmere 20 land, og i 1996 vant han den prestisjetunge Deutscher Jugendliteraturpreis for den tyske oversettelsen av "Raudt, blått og litt gult" sammen med illustratøren Lars Elling. I 2011 fikk han Aschehoug-prisen for hele forfatterskapet.
Timo Parvela (1964) er Finlands fremste barnebokforfatter og flere av hans bøker er tilrettelagt for scene og TV, og den svært så populære Ella-serien har også blitt filmatisert. Parvelas bøker har blitt oversatt til over 20 språk og han har blitt tildelt den viktigste barne- og ungdomslitteraturprisen i Finland.
Pasi Pitkänen (1984) studerte grafisk design ved Aalto University og der gikk han også på kurs om film, animasjon og astronomi. I flere år har Pitkänen illustrert barnebøker og han har også jobbet som illustratør, figurdesigner og grafiker i Rovio Entertainment, som står bak Angry Birds, og hans illustrasjoner har vært publisert over hele verden. Pitkänen henter inspirasjon ved å observere mennesker, populærkultur, natur og barndomsminner.
Kepler62 er en helt ny spenningserie av Bjørn Sortland og Timo Parvela. De skriver annenhver bok. Bøkene er illustrert av Pasi Pitkänen.
"Invitasjonen" og "Nedtelling" er de to første bøkene i serien. De kan leses uavhengig av hverandre.
"Nedtelling" er nominert til Arks barnebokpris 2015.
Historien foregår i en fremtid, hvor jorden har opplevd et økologisk sammenbrudd, hvor ressursene er knappe og det er lite optimisme som rår.
Hovedperson og forteller, Marie Vallvik, er datter av en svært rik våpenhandler. Og fordi han er så rik, er faren redd for at hun skal bli kidnappet. Derfor går hun ikke på en ordinær skole, men får hjemmeundervisning.
Moren til Marie døde av hjertesvikt og faren er aldri hjemme. Han er på jobbreise hele tiden, og Marie tror han håper på at tredje verdenskrig snart vil bryte ut.
Hadde det ikke vært for at moren hadde oppdratt Marie sånn passe, så ville hun, i følge henne selv, ha vært en uspiselig heks som drømte om å konstruere håndholdte hydrogenbomber til neste krig.
Marie bor i et digert herskapshus som kan kan minne om en blanding av en katedral, Wayne Manor i Batman og Galtvort. Og det er de to eldre tjenerne, Magda og Alfred, som sørger for hennes primære behov.
Marie som forøvrig er 14 år gammel, lengter etter et vanlig, enkelt liv på et lite sted.
Etter å ha betalt noen nerdevenner til å runde det umulige Kepler62-spillet for seg, mottar hun noen koordinater til et spesifikt sted. I farens private Falcon-jet, blir hun fløyet til dette stedet, som viser seg å være Areal 51 i Nevada.
Der får hun beskjed om at hun er plukket ut til å være blant de første menneskene som skal sette føttene på en planet i et annet solsystem (med navn Kepler62), en planet som minner om jorden, og som egner seg til å bo på. Kepler62 er en stjerne, litt mindre enn vår sol. Den er kjernen i et solsystem på fem planeter som kanskje har lignende livsvilkår som oss, såkalte eksoplaneter. Ett tusen to hundre lysår unna.
Men før hun kommer så langt, må hun igjennom en treningsleir, hvor hun med ti-tolv andre barn og ungdommer, vil få hard fysisk fostring, og opplæring i bl.a. førstehjelp og våpenbruk.
Men av det utenomjordiske vesenet, Hviskeren, som kommuniserer via telepati, og som holdes fanget på Area 51, får Marie en underlig beskjed, en gåte. Og like etterpå kunngjør Marie at hun ikke lenger ønsker å være involvert i noen ekspedisjon ut i verdensrommet, at hun vil bort derifra, men det er allerede for sent...
Science fiction og spesielt fremtidsscenarier med en mer primitiv verden eller dystopier, hvor vår verden slik vi kjenner den i dag er i forfall, har de siste årene blitt populære med især "The Hunger Games" eller "Divergent". Med "Kepler62" har vi her et bud på en fremtidsfortelling for de litt yngre leserne (9 - 12 år), både gutter og jenter.
Jeg tror ikke man skal undervurdere betydningen av den litterære kvalitet, inkludert språk og fortellingens kraft, i barne- og ungdoms litteraturen i henhold til å holde på den unge leserens oppmerksomhet. Det er nemlig ikke bare voksne som gripes av et godt språk.
Og i "Kepler62 - Nedtelling" er språket klart og lett tilgjengelig uten at det går ut over handlingen, som i en økende spenningskurve inneholder både humor og uhygge.
Historien har et høyt tempo og som leser blir man revet med inn i handlingen.
Det er dessuten et godt samspill mellom tekst og illustrasjoner, der illustrasjonene så definitivt er med på å løfte boken.
Totalt sett er kvaliteten på denne boken høy, både språklig og plottmessig.
"Kepler62 - Nedtelling" er en underholdende og lettlest bok for barn og ungdom. En klar anbefaling fra meg.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar