mandag 11. mars 2013

"Reisen til Bella Coola" av Kari Nygård

Reisen til Bella Coola
Kari Nygård
Sjanger: Roman
379 sider
Aschehoug Forlag
2013

Denne boken har jeg hatt liggende en god stund. Jeg har lest den en gang, og er godt i gang med å lese den på ny. Så bra var den. Dette er en roman om sorg - utvandring - kjærlighet.
Men også tidløst om tap og frigjøring. Kjærlighet på tvers av klasseskiller og kontinenter.

Forfatteren Kari Nygård, er født i 1971 på Tynset. Nå bor hun i Haugesund. Hun har hovedfag i nordisk litteratur fra NTNU, og jobber som lærer. Hun debuterer med denne romanen.

Historien tar til i 1890 årene. Vi blir kjent med to unge gutter fra Stavanger, som flytter til Kristiania for å studere. På en annen kant av landet blir vi kjent med det unge nygifte paret i en liten bygd i Østerdalen, som får en liten datter. - De livnærer seg på et gårdsbruk, i storfamilien.


Året er 1892. Ingrid står ved rekka på Amerikabåten SS Majestetic. Idet hun ser fastlandet forsvinne, forlater hun for alltid livet i den lille hjembygda i Østerdalen. Hun reiser sammen med ektefellen Esten. De har sammen tatt beslutningen om oppbrudd, men har helt ulike forventninger til den nye verden. På reisen over Atlanterhavet møter Ingrid prestesønnen Andreas fra Stavanger, som i likhet med henne rømmer fra dyp sorg. Det vokser frem et sterkt og uventet fellesskap i mellom dem.

Denne romanen er særdeles godt skrevet. Språket er mangfoldig og flyter lett. Forfatteren må ha jobbet grundig med research. Dette er historie, kultur favnet med en egen stemning. Persongalleriet er interessant og troverdig. Jeg tror du vil glede deg til å komme hjem til den. En imponerende debut, Kari Nygård!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar