søndag 10. mars 2013

"Søvnen og døden" av A. J. Kazinski

Søvnen og døden
A. J. Kazinski
Kriminalroman
Gyldendal Norsk Forlag
509 sider
Oversatt fra dansk av Elisabeth Bjørnson (M.N.O.F)

Dette er den andre romanen om gisselforhandler Niels Benzon.
Den første kom i 2011, og het Den siste gode mann.
Denne boken har jeg ikke lest.

Handlingen tar til seint søndags kveld. Det er 12 juni, i København. Niels Benzon blir oppringt hjemme,  da en kvinne truer med å hoppe fra en bro i Dybbølsbro i København.. Han forsøker etter beste evne å snakke henne ut av det. Han lykkes dessverre ikke.Og der ligger hun. Midt på skinnene. Bakhodet er knust, og en kryptisk beskjed på hånden.
Hvem er hun. og hva fikk henne til å hoppe?

Til rettsmedisineren sin store overraskelse, ser han under obduksjonen at kvinnen har vært druknet..


Det går opp for Niels Bengtzon at kvinnen ikke er psykisk syk, men en solodanser ved Den Kongelige Ballett. Det viser seg at hun har vært savnet i to døgn.

Slik som dette, fortsetter et åtte dagers crescendo av et tidsløp. Historien byr på overaskelser uten like. Forrykende, nesten for sterkt. Du vil med skrekkblandet  følelse lese side etter side,  for hvordan kan og vil dette ende..Med andre ord, gjennomtenkt og et godt plott.

Slutten er høyst overraskende.

Språket og oversettelsen er god! Boken er inndelt i fire deler. Flestparten av underkapitlene er korte. Vi følger tre forskjellige personer. En jente innlagt på et psykiatrisk sykehus. Politiet. Og en tredje person.

Boken fortjener betegnelsen - Paigeturner. En hårfin balanse mellom liv og søken, sjel og sorg, spenning eller nervepirrende, men helt uten å miste bakkekontakten.

Allikevel er jeg litt betenkt om realismen i dette..   Da boken omfatter livets store meta spørsmål.
Den fortjener terning: 5.

Forfatterne heter Anders Rønnov Klarlund og Jacob Weinreich. Den første er også filminstruktør. Sammen er de A.J. Kazinski. Boken er oversatt til 20 språk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar