torsdag 21. mars 2013

"Sandmannen" av Lars Kepler

Sandmannen
Lars Kepler
Cappelen Damm
Kriminalroman/thriller
485 sider.
Oversatt av Henning J. Gundersen
 
Jeg blir alltid mildt sagt kritisk til forventninger om en kommende bok. Når de superlative ordene brøyter veien.
Jovisst ble jeg betatt av Hypnotisøren i 2009. Livredd var jeg lenge. I sum var boken en grøsser. Akkurat den samme formelen eller disposisjonen om du vil. Er brukt på alle fire. Og jeg gikk trett etter Ildvitnet. Jeg har lest alle bøkene, men ser rett og slett intet nytt. Bøkene preges av brutalitet fysisk og det verste. Psykisk tortur. Som ildvitnet bruker også paret denne gang institusjoner som arena. Og ja. Det var nervepirrende de første 50 sidene. Men også da minnet sykehuset om enn annen bok. Nemlig Theorins Sankta Psyko (2012 i Norge). Selvfølgelig er det vinter. Slik i Hypnotisøren. Det nye er at man beveger seg inn i Østblokklandenes forgagne korridorer.
Det eneste jeg kan si er at ekteparet har et godt språk. Og ja, hvis du ikke er så kritisk som meg, så får du spenningen din. Vel og merke et alldeles urealistisk plott...
Utdrag: En kald vinternatt i Stockholm blir en ung mann funnet gående på en jernbanebro. Han har legionærsyken og er sterkt nedkjølt. På sykehuset blir det oppaget at mannen ble erklært død, for syv år siden. Han var et av en seriemorders siste ofre. Seriemorderen Walter Jurek, bak lås og slå. Dømt til psykiatrisk rettspleie inkludert total isolasjon av etterforsker Joona Linna. Det er et mysterium hvor den unge mannen har oppholdt seg i disse årene.. Hans vitnesbyrd leder til at saken må gjenopptas da han ikke var alene. Men forsvant sammen med sin yngre søster.
Eneste innfallsport er Jurek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar