onsdag 3. desember 2014

"Mitt beryktede liv som Madame X" av Kate Manning

Mitt beryktede liv som Madame X
Kate Manning
Roman
508 sider
Oversatt av Cecilie Bjerknes Aarre
Apropos forlag
2014


Kate Manning er en prisbelønt tv-dokumentarprodusent og vinner av to Emmy Awards. Hun har skrevet for The New York Times, The Los Angeles Times Book Review, Glamour og flere andre publikasjoner. Hun har også undervist i kreativ skriving ved Bard High School Early College på Manhattan, hvor hun bor sammen med familien og hunden Moon. Hun har tidligere utgitt romanen "Whitegirl" (Dial Press, 2002).

"Mitt beryktede liv som Madame X" er en bok som enhver kvinne bør lese.

Historien tar leseren med tilbake i tid, og er løst basert på livet til kvinnen Madame Restell, som viet sitt liv til å lindre andre kvinners problemer knyttet til barnefødsler. Hun ble etter hvert en beryktet kvakksalver i New York.

Boken gir leserne et godt innblikk i hva det ville si å være en kvinne på slutten av 1800-tallet.

Historien begynner med jenta Axie Muldoon. Hun er et ekstremt fattig barn som sliter med å overleve i New Yorks gater.
Sammen med sine to småsøsken kjemper hun mot sultedøden ved å tigge.
De blir reddet av en pastor fra New York Veldedighetsforening for barn.

Når den syke moren deres lar seg overtale, sendes barna bort og blir skilt fra hverandre.

Etter flere mislykkede forsøk på å få samlet søskenflokken, drar Axie tilbake til New York på egen hånd. Her blir hun hjelpeløst vitne til morens smertefulle død i barselseng.

Den foreldreløse 13-åringen blir hushjelp hos jordmoren Mrs. Evans. Men hennes praksis handler om mer enn å være fødselshjelper, og Axie er en lærenem assistent.

Historien utfolder seg på et levende og realistisk sett, og introduserer leseren for den mer lurvete siden av New York og de alternativ som kvinner den gangen hadde tilgang til vedrørende svangerskap, ønsket eller uønsket, og hvorledes det eventuelt kunne forhindres.

Sakte, men sikkert foretar Axie en klassereise fra rennesteinen til sosietslivet på 5th Avenue. Fordømmelse og trussel om fengsel hindrer henne ikke i å hjelpe gravide, fortvilede medsøstre.

"Mitt beryktede liv som Madame X" er en svært god bok, og den er både informativ, karakterdrevet og følelsesmessig kompleks.

Karakterene er dessuten godt utviklet i boken.

Hovedpersonen Madame X/Axie/Ann er en kraftfull og heroisk ung kvinne.
Hun er sprelsk, fritt talende og intelligent. Hun er en forretningskvinne og en helsearbeider. Hun snakker med en tydelig holdning, er ærlig og hun har en autentisk stemme. I tillegg har hun en rekke svakheter, noe som gjør henne mer troverdig. Hun er f.eks. sterkt plaget av sjalusi, har et hissig temperament, og kan av og til være tvilende til egne ferdigheter.

De mindre karakterene i boken er også troverdige og feilbarlige.

Historien har et forholdsvis høyt tempo og er spennende. Den byr også på intriger, romantikk og mysterier.

"Mitt beryktede liv som Madame X" er en gripende roman om en kvinne som valgte en kontroversiell vei i livet for å kunne komme trengende kvinner til unnsetning. Boken er en sjokkerende skildring av de vanskelighetene som kvinnene på slutten av 1800-tallet opplevde ihht. det kroppslige, seksualliv, og belastningene ved barnefødsler.

Anbefales på det sterkeste!

3 kommentarer:

 1. Takk for omtalen. Boka er viktig.

  SvarSlett
 2. Takk for omtalen. Nå havnet en ny bok på juleønskelisten :)
  Hilsen Sylvia Iremark

  SvarSlett
 3. Denne har jeg stående i hylla og ser frem til å lese

  SvarSlett