Fasadefall
Liza Marklund
Thriller
402 sider
Oversetter: Dorthe Emilie Erichsen
Vigmostad & Bjørke
2013
Liza Marklund (f. 9. sept. 1962 i Piteå, Norrbotten) er en svensk forfatter, feminist og journalist. Hun debuterte i 1995 med dokumentarromanen Gömda, om en kvinne som blir mishandlet og må flykte fra Sverige. Boken fikk en oppfølger, Asyl, i 2004. Marklund er imidlertid mest kjent for sine bestselgende kriminalromaner, blant annet serien om journalisten Annika Bengtzon. Fasadefall er Marklunds tiende bok i denne serien.
Jeg har ikke alltid vært like glad i Liza Marklunds bøker. De har vært ujevne og i blant har jeg syntes at hennes historier har vært lite vellykkede. Dessuten har karakterene både vært karikerte, forutsigbare og ganske usannsynlige. Men i denne tiende og nest siste romanen om Annika Bengtzon viser forfatteren at hun besitter ferdigheter som hennes rykte ofte lover.
Hva er så annerledes i denne boken? Og hvorfor liker jeg den? Først og fremst har Marklund holdt tilbake Annikas rolle i historien og legger denne gangen like mye av fokuset på politikvinnen Nina Hoffman. Annika er også mer menneskelig enn tidligere. Fortsatt et journalistisk drivjern, men hun går ikke lengre frem som en bulldoser der målet helliger middelet. Dette vinner definitivt boken på.
Annika har fortsatt en del personlige problemer, men nå skyldes de ikke lengre henne selv i samme grad. Dessuten tar Nina mer og mer over hovedrollen. Hun blir den karakteren som fanger leserens interesse.
Liza Marklund skal visstnok utgi en bok til i denne serien. Totalt elleve. Jeg tror hun har det klart for seg hvilken slutt hun har tiltenkt for Annika Bengtzon. Det blir spennende å se hvordan det hele vil ende.
Det finnes et par parallelle historier i denne boken. Begge inneholder spenning av høy kaliber. I en av dem blir en tidligere kristendemokratisk politiker, Ingemar Lerberg, funnet torturert og bevisstløs i sitt hjem. Dessuten er hans kone Nora sporløst forsvunnet. Annika Bengtzon skal dekke saken. Samtidig opplever hennes sjef Anders Schyman et voldsomt mediekjør. Har han jukset seg til Den store journalistprisen han fikk flere år tidligere? At dette skjer med en sjefsredaktør i en tabloidavis er særdeles interessant, at jegeren nå blir byttet. Mens Lerbergs tilstand stadig forverres og hardkjøret mot Schyman øker, trer det et stadig tydeligere bilde frem av en villaforstad hvor løgner og mørke lurer under den idylliske overflaten. Hvorfor vil noen den tidligere politikeren til livs? Og hvor er hans kone?
Jeg blir alltid glad når jeg må revurdere mine meninger om et forfatterskap, i hvert fall om det er til det bedre. Dette er langt på vei noe av det beste forfatteren har skrevet i denne sjangeren, og jeg kan knapt vente til den siste boken om Annika Bengtzon kommer.
Anbefales!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar