mandag 9. desember 2013

"Eksperimentboka. Newton" av Unni Eikeseth

Eksperimentboka. Newton
Unni Eikeseth
Illustrert av: Anette Mehl Landmark
Sider: 141
Alder: 8–12 år
Utgivelsesår: 2013
Spartacus forlag
Boken er et lisenssamarbeid med NRK Aktivum


Unni Eikeseth er utdannet kjemiker, og har jobbet som vitenskapsjournalist i NRK siden 2002, blant annet som programleder i Newton. Hun har også jobbet ett år som lærer på en videregående skole. Eikeseth bor i Trondheim sammen med mann og to barn.

Dette er en bok med morsomme eksperimenter barn selv kan gjøre, som f.eks. å lage usynlig skrift eller trylle med farger. Forfatteren har fått god hjelp av sine barn underveis til å teste ut mange av oppskriftene. I tillegg kan man lese om merkelige og morsomme eksperimenter som har blitt gjort opp gjennom historien, f.eks. alkymisten som fant et selvlysende nytt grunnstoff i mennesketiss.
Boken er skrevet for at barn og unge skal ha det morsomt med vitenskap, og oppdage hvor spennende det er.


"Eksperimentboka" er første populærvitenskapelige bok for barn på Spartacus forlag.
"Heftige eksperimenter du kan gjøre selv, og utrolige historier fra vitenskapen om oppdagelser og tilfeldigheter som forandret verden.
Nysgjerrige mennesker har forandret verden gjennom flere tusen år, og nå er det din tur til å lære 44 av de morsomste eksperimentene. Nesten alt utstyret du trenger finnes hjemme i kjøkkenskapet.
Visste du for eksempel at det går an å klippe et glass i to med en helt vanlig saks? At du kan lage strøm ved hjelp av en sitron og litt vitenskap? Eller at rødkål kan gi en magisk saft som forandrer farge?
Like spennende er det å lese om eksperimenter andre har gjort for å forstå verden bedre. Bli kjent med bæsjeforskeren som fant en parfymeduft, den skarpe dama som avslørte spionenes usynlige beskjeder og gruvearbeiderne som hakket seg gjennom en vegg og ble møtt av et fantastisk syn: verdens største krystaller.
Brett opp ermene og gjør deg klar til nye oppdagelser!"


Samfunnets behov for kunnskap om naturvitenskapene er stigende, både pga. teknologiutviklingen, men også for å løse mange av de globale utfordringer vi står overfor. Utfordringen vil derfor være å få barn til å se verdien av dette. Man må vekke en interesse.
Men, skal du gå barnets vei, så nytter det ikke med mye tall og formler. Du må i stedet introdusere en mer praktisk tilnærming. Dette har bl.a. vært gjort i programmet Newton på Nrk. Newton er et populærvitenskapelig TV-program for barn og unge som har gått på Nrk1 siden 1994, på søndager.
For å stimulere våre barn ytterligere, har forlaget Spartacus i et lisenssamarbeid med NRK Aktivum gitt ut denne boken.

Her legges det opp til at barna skal bli aktivisert.
Nivået på de ulike eksperimentene kan variere, selv om fremgangsmetoden er enkel og trinn for trinn forklart.

Det aller meste du trenger til å gjøre eksperimentene i denne boka finner du i en helt vanlig butikk, og i kjøkkenskapet hjemme. De fleste eksperimentene er enkle og kan gjøres for egen hånd. Men til noen eksperimenter, som alle de med ild, bør barna ha med seg en voksen.
Dette er en flott bok for alle barn. Den inneholder en rekke gode idéer og tips til eksperimenter som barn selv kan gjennomføre. Forfatteren formidler alt på en enkel og pedagogisk måte ved hjelp av tekst og tegninger. Det hele tilrettelagt for den yngre leser.
Mye kan faktisk ha stor nytteverdi i et barns hverdag.

Man får også lese om utrolige oppdagelser som er gjort, fra mange tusen år tilbake og frem til i dag. F.eks. da man fant ut at man kunne lage en fantastisk lillafarge av en stakkars snegle, parfymelukt av bæsj, eller hvordan spioner kan skrive hemmelige beskjeder til hverandre.

Boken vil garantert bidra til at flere barn går på kjøkkenet og eksperimenterer litt. De fleste av eksperimentene er ufarlige, men som nevnt krever noen av de at voksne er med på gjennomføringen.

"Eksperimentboka" er en fantastisk bok full av gode idéer og tips som vil pirre den eksperimentelle trangen og sette fantasien i sving.
Og utvilsomt en morsom og litt annerledes bok, som jeg trygt kan anbefale til alle barn!
Boken passer best for barn i alderen 8–12 år, men vil også passe godt for yngre barn sammen med en voksen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar