fredag 27. desember 2013

"Tilfellet Vincent Franke" av Christoffer Carlsson

Tilfellet Vincent Franke
Christoffer Carlsson
Oversetter Inge Ulrik Gundersen
248 sider
Krim
Bazar Forlag
2012

Christoffer Carlsson er født i 1986 og oppvokst i Halmstad i Sverige. Han bor nå i Stockholm, der han tar doktorgrad og underviser i kriminologi.
"Tilfellet Vincent Franke" er hans første bok, og den gav sammenligninger med Jens Lapidus og strålende anmeldelser da den utkom. Hans neste bok, "Den enøyde kaninen", kommer på norsk høsten 2014.

Forlagets omtale:
"Han heter Vincent Franke, er en forvirret morfinist og en dag havner en ung kvinne i leiligheten hans. Hun kaller seg Maria, og det eneste Vincent vet, er at hun ikke under noen omstendigheter må rømme. Vincent har fått i oppdrag fra Pastor, den tyngste aktøren i Stockholms underverden, å holde henne innelåst.
Vincent vet hvordan underverdenen virker, han kan spillereglene. Å falle for Maria er skjebnesvangert. Og når hun plutselig forsvinner, blir Vincents tilværelse alt annet enn enkel.


Tilfellet Vincent Franke er en roman om hvem vi er og hvem vi kanskje kunne ha blitt. Men det er også en historie om to utstøtte mennesker og en flukt fra alt som truer livet deres."

"Tilfellet Vicent Franke" er Christoffer Carlssons debutbok, og han skriver på et poetisk vis. Det er sårbart og iblant grovt. Språket er enkelt, og virker lite tilgjort. Det er vakkert.
Dette er en bok som er problematisk å legge fra seg. Vincent Franke er en kompleks fyr med et rusproblem. En morfin misbruker, og en svært så mislykket forbryter.
Historien er mørk, tung og menneskene vi møter er på ulike vis skadet. Ødelagte barndommer, fattigdom eller med behov for å være annerledes. I boken møter vi Pastoren, en hard og kald leder i Stockholms underverden. Vi møter kvinner som tvinges til prostitusjon, vi møter grove rusmisbrukere. Vi møter også Mika, en smart, ung jente som valgte den kriminelle løpebane.
Med det finnes også en kjærlighetshistorie, mellom to ødelagte mennesker, Vincent og Maria. To utstøtte. Eller som Vincent Franke selv uttrykker det, de to mest ensomme menneskene i Sverige.

Overflatisk sett virker dette å være en nokså bent frem historie som utspiller seg i Stockholms underverden. Men det finnes mer under overflaten enn man aner fra begynnelsen.
Vincent, fortelleren, legger frem sitt liv til allmen beskuelse - den mishandlende faren, som var lege, sitt eget rusmisbruk som begynte allerede i tenårene, jenta han elsket på gymnaset, hun som var den eneste som forsto han. Det er et bilde av et sterkt ødelagt menneske som skrider frem.

Språket er rikt på metaforer og maleriske uttrykk, men det føles hele tiden naturlig. Språket flyter enkelt over sidene. Dette er en lettlest bok som ikke tar for lang tid å lese ferdig, samtidig som man ønsker å sette ned lesetempoet visse steder. Særlig mot slutten. Det blir nemlig svært så spennende.

Det er ikke enkelt å kategorisere denne boken. Er det en roman, thriller eller krim? Mest av alt er det en bok om et sterkt ødelagt menneske som forsøker å gjøre det rette, mot alle odds. Et menneske som burde hatt alle muligheter i livet, men som ikke fikk en eneste en.

Dette er en roman med et noir preg. Liker du noir, vil denne boken garantert falle i smak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar