torsdag 26. desember 2013

"Manuskriptet fra Accra" av Paulo Coelho

Manuskriptet fra Accra
- Ingen våpen er mektigere enn ord
Paulo Coelho
Oversetter: Grete Skevik
Original tittel: Manuscito encontrado em Accra
Roman
Sider: 192
Bazar
2013


Paulo Coelho (f. 1947 i Rio de Janeiro) er en av historiens mest leste forfattere, med en enestående evne til å stadig finne nye temaer for sine bøker. Utallige lesere verden over forteller om hvordan bøkene hans har gitt livet deres en helt ny kurs.
Coelho har levd et mangfoldig liv. Som ung var han i sterkt opprør. Han var hippie, startet sitt eget forlag, skrev rocketekster for Brasils mest kjente og populære artister, og ble til og med innlagt på et mentalsykehus. Senere arbeidet han bl.a. som journalist og som markedsdirektør for CBS i Brasil, før han la ut på en verdensomspennende reise som endelig overbeviste ham om å bli det han alltid hadde drømt om: forfatter. I 1986 foretok han pilegrimsreisen til Santiago de Compostela, og den resulterte i hans første roman, Pilegrimsferden (1988). Året etter utkom hans mest kjente bok til nå, Alkymisten.
Med "Manuskriptet fra Accra" vil Coelho, slik undertittelen sier det, vise oss at ingen våpen er mektigere enn ord.

Det er juli 1099 og franske religiøse korsfarerne har omringet Jerusalem, klare til å angripe neste morgen. Byens innbyggere står overfor store omveltninger og en trolig død innen de neste 24 timene.
En gresk mann, kjent som Kopteren, inviterer byens innbyggere til et møte. Kristne, jøder og muslimer samles på torget til det de antar er en tale som vil oppildne dem til kamp, for alt tyder på nederlaget er nært forestående. Fienden er nemlig sterkere og langt bedre rustet enn dem. Men Kopteren ønsker ikke å mane til kamp.
I stedet ber ham Jerusalems innbyggere søke visdom i det livet har lært dem, og oppmuntrer dem til å snakke om sin hverdag. Og de stiller ham spørsmål: om virkelige fiender, nederlag, ensomhet. De har spørsmål om det å kjempe, om forandringer, skjønnhet, hvilken retning man skal gå i. De spør om kjærlighet, lojalitet, sex og eleganse, frykt, engstelse, visdom og om hva fremtiden vil bringe.
Og Kopteren svarer, og de svarene han gir er like gyldige i dag (1000 år etter). Kopterens lærdom er inspirert av et visdomslitterært mangfold, slik som Talmud, Bibelen og Koranen.

Selve historien begynner i 1945 når to bønder kommer over en leirkrukke full av pergamentinnbunde papyrusark i en hule i Hamrat Dom-området i Øvre Egypt. Manuskriptene på disse ble angivelig skrevet en gang mellom Jesu fødsel og år 180 (e.Kr.), og er blitt kjent som de Apokryfe evangelier. De ble ikke inkludert i Bibelen. Selv om manuskriptene syntes å lene seg til både Det gamle og Det nye testamente, inneholdt de et sett av moralske normer, verdier og holdninger som kunne overskygge enhver religiøse sekt.

I følge Coelho ble manuskriptet som ble funnet i Accra oversatt til engelsk i 2011. Han prøver samtidig å knytte dette til funnene av gnostiske skrifter ved Nag Hammadi. I forordet hevder han at denne boken er et originalskrift fra om lag år 1099, nedtegnet etter at en vismann kalt Kopteren, som snakket til de kringsatte beboere i Jerusalem, natten før korsfarernes blodige invasjon.
Men det hele blir i mine øyne for enkelt og mangler fullstendig troverdig. Dette trekker boken noe ned.

"Manuskriptet fra Accra" er delt inn i kapitler, eller seksjoner, som begynner med et spørsmål eller en bemerkning som ble rettet til Kopteren av Jerusalems menn og kvinner, om ensomhet, endring, skjønnhet,  kjærlighet eller nytte.
I klassisk Paulo Coelho stil, er ordene treffende, og leseren vil finne både utfordringer og dyp innsikt i dem. De åndelige, filosofiske og psykologiske elementene blandes finurlig sammen, og sørger for å gi leseren tankevekkende og selvransakende betraktninger på noen av de største spørsmålene livet har å by på.

Mange av Coelhos tilhengere vil trolig bli skuffet over selve plottet (eller mangelen på sådan) og måten han har skrevet boken på. Men den som foretrekker de mer åndelige og psykologiske aspektene ved Coelhos arbeid, vil finne boken både fascinerende, tankevekkende og svært innsiktsfull.
"Manuskriptet fra Accra" minner på mange måter om "Alkymisten", den første av Coelhos bøker som ble oversatt til norsk (i 1995).
Forfatteren har sagt at han er opptatt av menneskets søken etter et godt og meningsfullt liv, og at han til en viss grad står som en støttespiller til et New Age-preget livssyn. Dette bør imidlertid ikke forhindre oss i å lese denne boken. Noen ganger trenger man rett og slett å bli minnet på hva som faktisk betyr noe i livet, noe Paulo Coelho så absolutt gjør her.

Dette er en bok jeg kommer til å lese flere ganger fordi kunnskapen som den formidler kan anvendes i min hverdag. Boken har til og med forandret mitt perspektiv på et par ting.
Hvis du trodde Alkymisten var en livsforvandlende bok, vil du garantert sette pris på "Manuskriptet fra Accra".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar