mandag 2. desember 2013

"En av oss - En fortelling om Norge" av Åsne Seierstad

En av oss
En fortelling om Norge
Åsne Seierstad
Kagge Forlag
2013"En av oss - En fortelling om Norge" blir nok stående som det virkelige referanse verket om 22 juli, 2011.
Det tok tid før jeg klarte å skrive anmeldelsen. Boken gjorde et dypt inntrykk. To år har forfatteren brukt. To år av sitt liv på let etter troverdig dokumentasjon. Kildematerialet var mer enn stort. Så hva skulle hun velge? Meningen var jo å bidra til at den sanne historien kom frem. At det skulle bli en internasjonal bok. Dette er første gang jeg leser noe utgitt av Åsne Seierstad.

Historien begynner den 22. juli for to år siden. Den ble ferdiskrevet 26.10.2013.
Her finner du intervju med gjerningsmannens mor, på Det norske radiumhospital, åtte dager før hun døde. Her finner du brev fra gjerningsmannen, samt intervju. Seierstad skriver om en lykkelig familie på fire. Om skilsmisse. Om krise. Om barndommen til yngstemann. Vi har alle lest bøker om den skjebnesvangre dagen. Og hvordan et ensomt barn, senere en ensom voksen mann kunne begå noe så fatalt. Et menneske som tilsynelatende var lykkelig, og med en karriere. Men, som ble rammet av nedadgående tider. En mann som flytter hjem til din mor. Og senere bosetter seg på en gård. Men nok om det. Forfatteren forteller referat fra rettssaken. Og til slutt alle rettighetene som blir fratatt gjerningsmannen når han kommer under kriminalomsorgens ansvar. Det gripende er Seierstads valg av fire familier som alle mistet sine. Familien Behring Breivik. Og tre familier som ble frarøvet en av sine kjære på Utøya.
Vi møter ungdommen i deres miljø, personlighet, betraktet nok til at du får en erkjennelse av å kjenne dem og familien. Hvordan de ble Auf'ere. Forberedelsene til sommerens høydepunkt; Den årlige krigens tradisjon på Utøya. Det hersker en optimisme.
Vi møter bl.a. Bano og hennes søster. Mye er skrevet om Bano, så jeg skal ikke komme mer inn på henne. Men i likhet med de andre, er hun bønnhørig omtalt .
Så er det møtet på Utøya 21. juli. Hele dagen derpå blir beskrevet i detalj. Den nærmeste tiden etterpå, fra flere hold.
Begravelser. Hjelpen Arbeiderpartiet lovte å gi alle berørte.
Viktigst er dog hva har skjedd i løpet av disse årene?
Ble løftene oppfylt?
Det er her jeg mener kjernen i bokaenligger. Du må selv lese for å forstå hva jeg mener.
Kjære Åsne!
Du skriver formativt om alt fra de små viktige detaljene til det politisk nivået! Jeg sitter igjen med en tanke om at du skriver for de som døde. Du taler for de 77 som aldri vil kunne snakke mer.
Oppbygningen, språket, motivet er brilliant. Egentlig, trengte vi bare, En av oss. En fortelling om Norge. Du fikk med deg alt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar