onsdag 25. desember 2013

"Bellman & Black" av Diane Setterfield

Bellman & Black
Diane Setterfield
Oversetter: Inge Ulrik Gundersen
Roman, thriller
365 sider
Gyldendal
2013

Diane Setterfield (f. 22. aug. 1964) er en britisk forfatter. Hun debuterte med romanen Den trettende fortellingen i 2006 (på norsk i 2007), som gikk rett til topps på New York Times' bestselgerliste. Boken ble også en braksuksess i Norge. Bellman & Black er hennes andre roman.
Setterfield er spesialist på franske 1900-tallsromaner og har i perioder jobbet som universitetslektor.

Bellman & Black handler først og fremst om William Bellman.
Det begynner en skjebnesvanger dag når den unge William med en sprettert dreper en kornkråke.
Noen år senere er William en av landsbyens største menn, og har gjort onkelens spinneri til en blomstrende forretning. Han er heldig, kjekk og dreven, og verden synes å ligge åpen for den unge mannen. Han har også funnet sitt livs kjærlighet og er far til fire vakre barn.
Men en dag snur hellet for William. Som for ethvert menneske, vil livet til William Bellman by på de harde

og uunngåelige slag. Moren hans dør, og i hennes begravelse kjenner William et ubehagelig blikk i nakken. I øyekroken ser han en fremmed, mystisk og svartkledt mann ved navn Black.
Ikke lenge etterpå blir landsbyen rammet av en epidemi, og både Williams kone og barn blir alvorlig syke. Desperat etter å redde sine kjære, inngår William et partnerskap med Black, mannen som for William blir metaforen for den ene tingen som han ikke kan unnslippe.

Dette er en gotisk-lignende thriller. Selv om boken kanskje teknisk sett ikke er en gotisk roman, har den likevel noen kjennetegn som gjør at den føles som nettopp det, for eksempel er det en mørk, vedmodig tone til historien. Historien inneholder en god karakterutvikling, og jeg ble svært godt kjent med hovedkarakteren.
Jeg fikk også en god forståelse for de valg som han tok. Historien er god og den tar både interessante og uventede vendinger. Den utvikler seg i et rolig tempo. Likevel var jeg hele tiden spent på hva som ville skje videre. Det ble til og med litt skummelt.

Jeg likte at forfatteren har brukt en måte å skrive på som kler den viktorianske tidsepoken (altså tidsepoken som handlingen finner sted i). Paradoksalt nok har hun klart å holde språket moderne, noe som gir boken en autentisk følelse, uten de vanskene man gjerne støter på ved å tolke den gammeldagse skrivestilen som ofte finnes i viktoriansk litteratur.

Jeg vil anbefale denne boken for de som liker thrillere og skrekk, de som liker den gotiske stemningen, de som er interessert i lette paranormale elementer, og alle de som er interessert i engelsk historie. Jeg vil også anbefale boken til de som er interessert i fugler.
Forfatteren har visstnok brukt flere år på å fullføre boken, og det vises. Dette er nemlig en veldig bra og velskrevet bok.
Anbefales sterkt.
 
 
Jeg vil også anbefale Diane Setterfields debutroman Den trettende fortellingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar