mandag 1. desember 2014

"Stalker" av Lars Kepler

Stalker
Lars Kepler
Krim
556 sider
Oversatt av Henning J. Gundersen
Cappelen Damm
2014

Lars Kepler er pseudonym for Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril. Sammen har de skrevet fem bøker med kriminaletterforsker Joona Linna i hovedrollen. Den første boken i serien, "Hypnotisøren", har solgt over en halv million eksemplarer bare i Sverige, og er solgt til 40 land.

For ni år siden ble presten Rocky Kyrklund dømt til rettspsykiatrisk behandling for et brutalt mord. Selv han husker ingenting. En alvorlig ulykke har gitt han kroniske problemer med hukommelsen.
Den samme sommeren som han reintegreres i samfunnet, sender noen en filmklipp som viser en kvinne i et vindu til politiet. Neste dag blir kvinnen funnet død i sitt hjem som følge av brutale knivstikk.
Og det er ikke bare den bestialske volden som minner om Rocky kyrkelunds gamle mord.
Et nytt filmklipp kommer til politiet. Ingen forstår hva som er i ferd med å skje, og Joona Linna har vært savnet i mer enn et år. De fleste tror at han er død. Nesten alle....

Saga Bauer derimot vet at det ikke er slik. Hun er sikker på at han holder seg skjult sammen med kona og datteren.

Når hun endelig finner bevis på at Jurek Walter er død (mannen som ønsket livet av både Joona og familien), drar hun for å finne Joona.
Ikke lenge etterpå returnerer han til Stockholm.

Til å begynne med er Joona en skygge av seg selv. Han er avmagret og bruker stokk.

Han blir umiddelbart involvert i den pågående saken, men får en mer perifer rolle i etterforskningen. Likevel klarer ikke Joona å holde seg unna - spesielt ikke når han ser at etterforskningen beveger seg i feil retning.

Han får hjelp av sin gamle venn (fra den første boken "Hypnotisøren") psykiateren Erik Maria Bark, med å oppklare Stalker saken. Men flere av bevisene peker faktisk på Erik som gjerningsmann...

Nå gjelder det bare å fakke stalkeren som myrder kvinner på brutalt vis.

I "Stalker" blir leseren invitert inn i et univers som kan være vanskelig å forestille seg. Vi blir presentert for stalkingens stygge ansikt i alle dets fasetter. Beskrivelsen av det kvinnene føler av å være overvåket og frykten som følger med, er svært godt beskrevet i boken.

Etter fire bøker har jeg tungt investert i karakterene i Keplers univers. Jeg synes at Joona Linna er langt mer beundringsverdig nå som jeg kjenner ham mer enn etter den første boken.
Det er for øvrig synd at Saga Bauer ikke har en større opptreden i "Stalker", men kanskje i neste bok.
Hypnotisøren Erik Maria Bark er også en av hovedpersonene.

Boken levde definitivt opp til mine forventninger, og er en vel så god bok, om ikke bedre enn fjorårets "Sandmannen".

Og på sedvanlig vis når Kepler skriver bøker, innehar historien et høyt tempo med korte kapitler, noe som jeg faktisk setter pris på.
Her er det ikke noe annet enn fart, spenning og action i høysetet.

"Stalker" forteller en neglebitende historie fra første- til siste side.
Det er dessuten vanskelig å legge denne boken fra seg. Men det er også enkelte partier av den hvor det kan være svært så vanskelig å bla om til neste side. Så skummel er den!

Til tross for mine høye forventninger til boken ble jeg ikke skuffet.
Og jeg har ingen som helst problemer med å anbefale den til andre, kanskje som en julegave.

Nå er det uansett bare å gjøre seg klar for den evige lengselen etter forfatter parets neste bok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar