søndag 8. februar 2015

"The Young World - Pesten" av Chris Weitz

The Young World
Pesten
Chris Weitz
Ungdomsbok
391 sider
Oversatt av Tiril Broch Aakre
Fontini Forlag
2014

Chris Weitz (f. 1969) er manusforfatter, regissør og produsent bak filmer som "Twilight", "American Pie", "About a boy" og "The Golden Compass". Han er Oscarnominert for sine filmer. Dette er hans første bok.

Etter harde budrunder blant filmselskapene ble det Warner Bros som vant kampen om filmrettighetene til "The Young World" triologien.

"Pesten" er den første boken i en ny, nervepirrende triologi, skrevet av den Oscarnominerte regissøren Chris Weitz.

Etter at en mystisk sykdom har tatt livet av alle voksne, og alle barn, har de overlevende tenåringene delt seg inn i tungt bevæpnede stammer.
Jefferson, den motvillige lederen av stammen som holder til ved Washington Square, og Donna, jenta som han er

hemmelig forelsket i, har lagt forholdene til rette for et delvis selvforsynt samfunn blant det kaotiske.
De har også forberedt seg på å dø når de blir voksne.

Men da et et viktig medlem av stammen oppdager noe som kan være nøkkelen til sykdommen, legger fem av tenåringene (med Jefferson og Donna i spissen) ut på en livsforvandlende tur i håp om å finne informasjon som kan lede dem til en kur.

De oppdager snarlig at det å navigere seg gjennom New Yorks brutale gater, bare er det første hinderet som de må forsere. Rivaliserende stammer planlegger nemlig å ta makten ved en voldelig overtakelse, og vil ikke la seg hindre av noen før de har fått monopolisert det som er igjen av samfunnet.

Én ting vil i hvert fall forbli konstant gjennom New York, det er valget de har mellom å drepe eller bli drept... Hvis ikke sykdommen tar dem først.

"The Young World - Pesten", er en thriller om overlevelse og mot. Om et ødelagt New York, og det som blir igjen når alt det kjente forsvinner.

Bokens handling fortelles i kronologisk rekkefølge, med innslag av tilbakeblikk, og blir sett fra synsvinkelen til Jefferson og Donna.
Historien er mørk, men likevel fortryllende og ikke minst berørende. Den er også endeløst spennende.

Forfatteren har på glimrende vis skapt troverdige karakterer. De er både nyanserte og interessante, og føles hele tiden ekte og menneskelige ut.
Dessuten er dialogene rike og de bærer et preg av en ungdommelig sjargong.

I tillegg gir byen New York oss et lett gjenkjennelig bakteppe og den perfekte settingen for historien.

Selv om "The Young World - Pesten" ikke tilfører sjangeren så mye nytt, ga den meg likevel en svært tilfredsstillende leseopplevelse.

Boken avsluttes brått, med en svært så uventet vending, noe som garantert vil få lesere til å holde pusten i spenning helt til den neste boken.

Hvis du er på utkikk etter en spennende og actionfylt post-apokalyptisk dystopi, vil "The Young World - Pesten" definitivt være en bok for deg.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar